• İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Abdullah Ağar: Irak’ta yaşanan o helikopter vukuatı üzerinden…

Abdullah Ağar: Irak’ta yaşanan o helikopter vukuatı üzerinden…

ABD’liler tarafından geçtiğimiz aralık ayında Suriye’nin kuzeyi Ayn el Arap’ta (Kobani) çok ilginç bir görüşme gerçekleşmişti. Irak/Süleymaniye merkezli KYB/YNK Başkanı Bafil Talabani ile PKK’nın Suriye ayağı YPG/PYD’nin elebaşı Mazlum Abdi, ABD’nin DAESH’le Mücadele (CJTFOIR) Komutanı Tümgeneral Matthew McFarlane sponsorluğunda görüşmüştü. O görüşme sonrası Bafel Talabani yaptığı açıklamada, “Rojava ile ilişkilerimiz elbette devam edecek ve daha da gelişecek. Bekamız birlik olmamıza bağlı” mealinde cümleler kurmuştu.

Bu görüşme ve yapılan açıklamaların anlamı neydi?

Bir nirengi noktası olarak karşımıza çıkan ve bilinçli olarak servis edilen bu görüşme, öncesinde ve sonrasında yaşananlarla birlikte ABD’nin bölgede yeni bir gerçeklik yaratma peşinde olduğunu göstermişti. ABD uzunca bir süre (Türkiye’nin de meşru kabul ettiği ve siyasi çözüm (Cenevre) süreçlerinde de yer verdiği) Barzani-KDP çizgisindeki Suriye Ulusal Kürt Muhalefeti (ENKS) ile PKK’nın Suriye kolu YPG/PYD’yi bir araya getirmeye çalışmıştı. Bunu başarırsa, süreci geliştirecek, Suriye’nin kuzeyindeki meşru kabul edilen ENSK ve terörist yapı YPG/PKK’nın bu entegrasyonu üzerinden Suriye’nin kuzeyi ile Irak’ın kuzeyini kendi politik emelleri çerçevesinde ve güdümünde birleştirmek ve bir sonraki adıma geçmek isteyecekti. Ancak yıllara yayılan bu süreçten istediği sonuçları çıkaramamış ve artık yeni bazı oluşumların peşine düşmüştü. Bu bağlamda gerçekleştirildiği değerlendirilen Talabani/Abdi görüşmesi, bunun üzerinden verilen fotoğraf ve mesajlar son derece anlamlıydı. Hem Türkiye’ye hem de KDP’ye bir şeyler söylenmek istendiği açıktı.

Devamı: https://www.tv100.com/irakta-yasanan-o-helikopter-vukuati-uzerinden-makale-657550?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral

Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim