• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Abdullah Muradoğlu: ‘Afganistan düğümü’ Trump’ı zorluyor..

Abdullah Muradoğlu: ‘Afganistan düğümü’ Trump’ı zorluyor..
ABD bir taraftan “COVİD-19” salgınıyla boğuşurken, bir taraftan da Kasım seçimlerine hazırlanıyor. Ne var ki Trump 2016’da seçmenlerine verdiği sözleri gerçekleştiremeden seçimlere girmek durumunda.

Trump’ın vaatleri arasında öne çıkan başlıklardan biriyse Amerikan halkına malî bedeli hayli yüksek olan dışardaki savaşlardan ABD askerlerini çekme vaadiydi. Trump Irak, Suriye ve Afganistan’ın yanı sıra Avrupa ile Afrika’dan da askerleri çekerek bütün dikkati Pasifik bölgesine yoğunlaştırmak istiyor. Bu da tabii ki “Çin” ile ilgili.

Daha önce defalarca vurguladığımız gibi ABD’nin sonsuz savaşlarına müptelâ olan çevreler Trump’ın asker çekmesine şiddetle muhalefet ediyorlar. Bazı istisnalar hariç, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler de ABD askerlerinin ‘kriz bölgeleri’nden çekilmesini istemiyorlar. Çekilmeye karşı olan çevrelerin Senato’daki en güçlü seslerinden biriyse Dış İşleri Komitesi üyesi Lindsey Graham. Trump’a yakınlığıyla bilinen Senatör Graham’ın Pentagon’un ABD askerlerinin Afrika’dan çekilmesine yönelik girişimlerine de çok sert şekilde karşılık verdiği biliniyor.

Graham’a göre Afrika’daki askerleri geri çekmek bölgedeki ABD müttefiklerini sözde terörle mücadelede terk etmek anlamına geliyor. Graham’ın Savunma Bakanı Mark Esper’e böyle bir durumun vuku bulması halinde hayatlarını cehenneme çevireceğini söylediği bile yazılıp çizildi. Öte yandan Graham ve Senatör Chris Coon, Trump’a yazdıkları bir mektupta ABD güçlerini Afrika’dan çekmemesi çağrısında bulunmuştular. Kısacası, Trump’ın asker çekme vaadine en fazla muhalefet Cumhuriyetçiler’den geliyor. Bu da Trump’ın işini zorlaştırıyor. Graham, Trump’ın Rusya’nın Taliban ile anlaştığına dair iddiaları da ciddiye almasını istiyor.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/afganistan-dugumu-trumpi-zorluyor-2055537

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim