• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Abdullah Muradoğlu: Don-Ron Muharebesi..

Abdullah Muradoğlu: Don-Ron Muharebesi..
Donald Trump 2024’teki seçimlerde Başkan adayı olacağını açıklayan ilk isim. Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’a rakip olacağını açıklayan bir isimse henüz ortaya çıkmadı.

Adaylık için ismi geçen siyasetçiler, şimdilik sessizler. Trump’ın “Cumhuriyetçi Parti” tabanı üzerinde büyük bir nüfuzu var. Bu yüzden Trump’a rakip olmak çok kolay değil. Anketlerde, yer yer düşüşler olmakla birlikte, Cumhuriyetçiler’in favori adayı yine Trump. Florida Valisi Ronald DeSantis ise ikinci sırada yer alıyor. Anketlerde Desantis’in istikrarlı bir yükseliş seyri izlediği gözleniyor. Trump’ın “Cumhuriyetçi Parti” içinde en huylandığı, en korktuğu isim, DeSantis.

Ron DeSantis adaylığını açıklamadı, ancak aday olmayacağını da söylemedi. Yaygın kanaat, DeSantis’in aday olacağı yönünde. Dünyanın en zengin adamı Elon Musk ile Cumhuriyetçi Parti’nin ikinci sıradaki en büyük bağışçısı Ken Griffin, adaylık için koşması halinde DeSantis’i destekleyeceklerini açıkladılar. Keza Robert Mercer ve Stephen Schwarzman gibi birçok milyarder bağışçı Trump’tan vazgeçmiş görünüyor. Trump karşıtı Cumhuriyetçilerin ümidi de kezâ DeSantis. “Merkezci” kanattan hiçbir isimse Trump’a rakip olmaya hazır görünmüyor. Zaten Parti tabanı 2016’daTrump’ı “yerleşik Cumhuriyetçiler”i bitirmesi için desteklemişti.

DeSantis’i öne çıkaran özelliği, söylemsel düzeyde Trump’a çok yakın olması. DeSantis aslında bir “Trumpist”. Birçok Cumhuriyetçiye göreyse, DeSantis ‘sahici bir Trump’. Bu özelliği DeSantis’i’ Trump’ın hiç hoşlanmadığı bir rakip türü yapıyor. Trump’ın eski danışmanlarından Sam Nunberg ise “DeSantis, Trump’ın en kötü kabusu. Daha genç, zeki ve başarılı” diyor.

Desantis’in 2018’de Florida Valisi olarak seçilmesinde Trump’ın desteği önemli rol oynadı. DeSantis’in siyasî bir figür olarak parladığı andan itibaren Trump hep bu desteğini hatırlattı. Hatta Trump, DeSantis’i küçümseyen, aşağılayan ibareler kullandı. 8 Kasım seçimlerinden üç gün önce Trump bir mitingde DeSantis’den “Ron DeSanctimonious” diye söz etti. Bu terim, “sahte sofu” veya “dindar olmadığı halde dindar geçinen” anlamına geliyor. Trump’ın Valilik için yarışan DeSantis için bu şekilde konuşması parti çevrelerinde hiç hoş karşılanmadı tabii.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullah-muradoglu/don-ron-muharebesi-2064704

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim