• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Abdullah Muradoğlu: Trumpistlere medya darbesi!

Abdullah Muradoğlu: Trumpistlere medya darbesi!
Geçen Pazar günkü yazımda Amerika’daki “Cumhuriyetçiler” içindeki ideolojik ayrışmanın derinleştiğine dair bazı değerlendirmelerde bulunmuştum.
Senatör Josh Hawley’nin Cumhuriyetçi düşünce kuruluşu “Miras Vakfı”nın “Liderlik Zirvesi”nde “Muhafazâkârlar bir yol ayrımında” başlıklı konuşma metnine de yer vermiştim. Hawley de Trump gibi ABD’nin Ukrayna’ya ve Rusya ile değil, sadece Çin ve Tayvan ile ilgilenmesi gerektiğini savunmuştu.
“Liderlik Zirvesi”ndeki açılış konuşmalarından birisini “Fox News’”un en ünlü programcısı Tucker Carlson yapmıştı. ‘Yeni Sağ’ın ideologlarından biri olarak kabul edilen Carlson Rusya ve Çin konusunda Trump ve Hawley gibi düşünüyor. Merkezci Cumhuriyetçiler ve Merkezci Demokratlar Carlson’ı da ‘Putin yanlısı’ olarak itham ediyorlar. Dış politikaya ilişkin görüşleri Neoconlar’la da çatışan Carlson “Big-Tech (Büyük Teknoloji)” ve “Big-Pharma (Büyük İlaç) şirketlerine de savaş açmıştı. Bu şirketlerin bazıları Cumhuriyetçiler’in önemli bağışçılarıdır.
 
Cumhuriyetçi Parti içerindeki ayrışma sadece dış politika öncelikleriyle sınırlı değil. Carlson ve arkadaşları Cumhuriyetçi Parti’nin yerleşik ekonomik/politik çizgisinin giderek yoksullaşan Beyaz İşçi Sınıfına ve çökmekte olan orta sınıflara hitap edecek nitelikte değişmesi gerektiğini savunuyorlar. Merkez Sağ’daki muhalifleriyse Carlson’ın “Cumhuriyetçi Parti”nin en temel kabullerinden olan “serbest piyasa doktrini”ne savaş açtığını söylüyorlar. Carlson gibi ‘Yeni Sağ’ı temsil eden Cumhuriyetçiler Beyaz İşçi sınıfının yoksullaşmasından ve Orta sınıfların çöküşünden Cumhuriyetçi Parti’nin Merkezci kanadını da sorumlu tutuyorlar. Buna göre Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’ Washington’da “tek-parti” gibi hareket ediyorlar.
 
Carlson önceki hafta sonu “Miras Vakfı”nda yaptığı konuşmadaysa sadece “kürtaj” ve “cinsiyet tartışmaları” bağlamındaki “Kültür savaşları”na geniş yer verdi. Bu konuşmayı yapmasından hemen ardından “Fox News” yönetimi Carlson’ın işine son verdi. Milyonlarca izleyicisi olan Carlson’ın kovulması ABD medyasının gündeminde baş sıraya oturdu. Daha önce Carlson Pentagon’a da sert eleştiriler yöneltmişti. Carlson’ın kovulması Pentagon’da sevinçle karşılanmış. Demokratlar, Sol liberaller, Merkezci Cumhuriyetçiler ve Neoconlar Carlson’ın kovulmasına alkış tutarlarken “Trumpçılar” kanal yönetimine ateş püskürüyorlar.
 
Bu haber toplam 101 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim