• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Abdullah Muradoğlu: ‘Yeni Soğuk Savaş’ın sıcak dalgaları..

Abdullah Muradoğlu: ‘Yeni Soğuk Savaş’ın sıcak dalgaları..
1940’ların sonlarından 1990’ların başlarına kadar devam eden “Soğuk Savaş” döneminin en çılgın gösterilerinden birisi ABD’nin “Yıldız Savaşları” projesiydi.

Bu proje “Sovyetler Birliği” tarafından ABD’ye yöneltilecek kıtalararası balistik füzeleri uzaydan kontrol edilen lazer ışınlarıyla yok etmeyi amaçlıyordu. Ronald Reagan’ın Başkanlığı döneminde ilan edilen proje ABD’nin yegâne rakibi “Sovyetler Birliği”ni benzer bir projeye doğru iteklemişti. Bilimkurgu filmlerinden esinlenen bu fantastik projenin Sovyet ekonomisini iflasa sürüklediği söylenir.

Önceki ABD Başkanı Donald Trump da Reagan dönemine bir öykünmeyle “Uzay Kuvvetleri Komutanlığı”nı kurdu. Trump’a göre uzay da bir savaş alanıydı. Şimdi Sovyetler Birliğinin yerinde yeller esiyor ama ABD, Çin’i ‘Yeni Soğuk Savaş’ın diğer ucuna çoktan yerleştiriverdi.

Amerikan medyasında sıklıkla yer bulan iddialara göre Çin ve Rusya yeni nesil askerî teknolojilerde ABD’yi geçmeye yakınlar. Kimi görüşlere göre Çin ABD’yi çoktan geride bırakmıştı. 4 Aralık tarihli “Newsweek” dergisinde Brendan Cole imzasıyla yayınlanan makaledeyse hipersonik füzelerde Rusya’nın ABD’nin önüne geçip geçmediğine dair uzman görüşlerine geniş yer ayrılmıştı. Çin’in hipersonik füze testleri yaptığına dair haberlerse ABD’nin yeni duruma ayak uydurması gerektiğine dair propagandanın bir yansımasıydı.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullah-muradoglu/yeni-soguk-savasin-sicak-dalgalari-2060355

Bu haber toplam 146 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim