• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Adnan Öksüz: Türkçenin Cenaze Töreni!

Adnan Öksüz: Türkçenin Cenaze Töreni!
* Fevziye/Işık Okulları; Cumhuriyetin ilanı ile ilk kez hazırlık sınıflarından itibaren yabancı dil öğreten, henüz resmi okullarda uygulanmadan Arapça ve Farsçayı programdan çıkaran okullar olarak hafızamızda…

* Bu okullarla ilgili yapılan bazı yorumlar şöyle; “Bir nevi azınlık vakfı, ancak kimsenin azınlık propagandası yapmadığı, kimsenin kimseye karışmadığı, insanların rahatça ve özgürce eğitim hayatlarını sürdürdüğü köklü bir vakıf”, “Terakki Lisesi’yle birlikte Sabetaycıların kurduğu iki kaliteli okuldan biri!” 

* Dile getireceğim, anlatacağım isim, Fevziye Mektebi’nin bir başka adı olan Işık Lisesi’nden mezun. Buraya dikkat; Cemil Meriç’in öğrencisi…

* Çocukluğu ve ailesi hakkında hiçbir bir bilgi bulunmuyor! Kimin nesi belli değil! İlk ve orta öğrenimini Galatasaray ve Işık Lisesi’nde yaptığından başka hiçbir bilgi yok!

* Prof. Dr. Berke Vardar’dan söz ediyorum...

* Bu da kim diyeceksiniz? Biraz daha anlatmaya çalışayım; Işık Lisesi’ni bitirdikten sonra Cemil Meriç’in de tasvibiyle Fransız filolojisine giriyor. Gerçekten dikkat çekicidir; Berke Vardar hemen her gün Cemil Meriç’in yanına gelir, saatlerce okur, Meriç bu enerjik öğrencisiyle yakından ilgilenmeye devam eder. Bir dikkat çekici husus daha; Cemil Meriç bu öğrencisinin dikkatini, sezgisini, enerjisini över!

* Berke Vardar, Cemil Meriç’in sekreterliğini yapmakla kalmaz, gerektiğinde her türlü işine koşturur. Asistanlık mülakatında fakülte hocaları Berke’nin Fransızcasındaki paylarını itiraf ettirmek isterler; “Sen bizden mezunsun değil mi?” “Evet, sizden mezunum ama Fransızcayı Cemil Meriç’ten öğrendim!”

* Fakat zamanla Berke Vardar, uydurukçulara kapılır. Celalettin Divlekçi’nin aktardığına göre, 1977’de Meriç’in, “Nedir bu uydurukça kepazeliği?” sorusuna şu cevabı verir; “Haklısın hoca! Benim yükselmem lazım! Senin gibi, hayatta muvaffak olamamış bir adam olmak istemiyorum!”

* Dediği gibi de olur! Prof. Dr. Berke Vardar, üniversitede basamakları birer birer tırmanır, hatta Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü bile yapar!

* Kendisine Fransız hükümeti tarafından 1985 yılında "Ordre National du Mérite" nişanının "şövalyelik" payesi verildi. “Palmes Academiques” nişanı (1978) ve officier” payelerine layık görüldü (1985).

***

Bütün bunları neden anlattım; Berke Vardar ilginçtir, “Dilbilim Terimleri Sözlüğü”nün hazırlanıp yayımlanmasını gerçekleştirdi. Bir dönem Türkçeye istikamet, yön veren isimlerden biri oldu.

***

* Hikâyenin çarpıcı başka yanları da var; bu ayrıntılar da, çok sayıda kitabının yanı sıra daha ortaokullu yıllarımda okuduğum, ‘Batılılaşma İhaneti’nin yazarı D. Mehmet Doğan’ın, “Türkçenin Cenaze Töreni - 1. Türk Dili Kurultayı” isimli kitabında… Mehmet abi sağ olsun imzalayıp bir kitabını da yolladı. Ayrıca teşekkürler.

‘Türkçenin Cenaze Töreni’ni okudukça şaşıracaksınız…

(Yazar Yayınları, Milli Müdafaa Cad. Müdafaa Apt. No: 10/12 Kızılay/ Ankara Tel: 0312 232 05 71-72 www.yazaryayinlari.com)

19.10.2020-Milli Gazete

Bu haber toplam 527 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim