• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Adnan Tekşen: Bu Dünyadan Şodkeviç Geçti

Adnan Tekşen: Bu Dünyadan Şodkeviç Geçti
Korona günlerinin kabuslu ortamında bu sabah Sadık’ın (Yalsızuçanlar) bir paylaşımıyla gözlerimi açtım. Mişel Şodkeviç (Michel Chodkiewicz) vefat etmiş. Allah rahmet eylesin.

Bu paylaşım, ölüme her zamankinden daha yakın olduğumuz şu günlerde zihnimi 44 yıl öncesine aldı götürdü. 1976 ya da 77 yılı olmalı. Yahya (Doğan) abi bir gün sohbetimizin ardından heyecanla bana Fransızca bir kitap önermişti. Bir Fransız yazar. Adını ilk kez duyuyorum.  René Guénon.  Niceliğin Egemenliği ve Ahir Zaman Alametleri.

Batılılaşma furyasında büyümüş bir kuşağın çocukları olan bizler büyükşehire gelince kendimizi zorunlu olarak bir sorgulama sürecinin kucağında bulmuştuk. Öğrendiğimiz yabancı dil ise bu sorgulama için bize yeni kapılar açmıştı. Bize öğretilen ezberleri sorguluyorduk. Yahya abi, bu sorgulama sürecine denk düştüğü için bu kitabı öneriyordu bana, besbelli.

Kitap çetin cevizdi. Bilinen bir Fransızcayla kavramlarının üstesinden gelmek mümkün görünmüyordu. O her zaman caka satan Petit Robert yavaş yavaş boynunu bükmeye başlamış, süngüleri düşmeye başlamıştı.

Ama bu zorluk, her zaman olduğu gibi beni kamçılamaktan başka bir şeye yaramayacaktı. Yepyeni bir dünyaydı bu. Batı dilinin açtığı kapıdan girmek kolay değildi.

Devamı: https://fikircografyasi.com/makale/bu-dunyadan-sodkevic-gecti

Bu haber toplam 234 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim