• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Ahmet Tâlib Çelen: Ah Türkçe!

Ahmet Tâlib Çelen: Ah Türkçe!
2021 yılı “Türkçe ve Yunus Emre Yılı” ilan edildi. Emeği geçenlerden Allah râzı olsun. Şimdi iş icrâatta. İnşâallah lâyığı veçh ile değerlendirilir.

İnsanların konuşa konuşa anlaştığı bir hakîkattir ama dil sâdece karşılıklı merâm anlatmaya yarayan bir vâsıta değildir. Bir millet demek aslında bir dil demektir. Bugün millet olarak varlığı kalmamış cemiyetler buhar olup uçmadı elbette. Dillerini konuşup yazan kalmadığı için milletler sahnesinden çekildiler. Bu yüzden millet olarak var olmak için dilimizi var kılmak zorundayız. Millet olarak var olma derdiniz yoksa dilin varlığını da mühimsemeyebilirsiniz. Düşman olduğunuz bir millet varsa yapacağınız en köklü ve tesîrli düşmanlık da o milletin dilini sabote etmektir. Peyami Safa’nın dediği gibi: “Bir milleti yok etmek istiyorsanız topa tüfeğe gerek yoktur; dilini yok ederseniz o milleti yok etmiş olursunuz.”

Dil bir milleti nasıl var eder? Bir defâ milletin bütün fertleri, bilinmeyen bir zamanda sanki gizli bir antlaşma yapmış ve bu özel sesler ve şifrelerle anlaşmaya imzâ atmışlardır. Tabiî bir şekilde olmuştur bu. Zorlamalarla, baskılarla değil. Bu anlaşma sistemi biriciktir, husûsîdir ve diğer milletlerden en temel farkımızı teşkîl eder. Bu yüzden dil, millet fertlerini birbirlerine bağlar, kaynaştırır, birleştirir ve diğerleri arasında ona bir farklılık, yani varlık bahşeder. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-talib-celen/ah-turkce-35114.html

Bu haber toplam 327 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim