• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Ahmet Tâlib Çelen: İstiklâl Marşı’nın 102. yılında

Ahmet Tâlib Çelen: İstiklâl Marşı’nın 102. yılında
İstiklâl Marşı’nın kabûlünün 102. sene-i devriyesi vesîlesiyle çeşitli programlar yapılıyor. Paneller, konferanslar, TV programlarında konuşmalar… Okullardaki “güzel okuma” yarışmaları da devâm ediyordur mutlakâ.

Bütün bunlar elbette yapılmalı; yapılsın. Ama manzaraya baktığımızda mezkûr faaliyetlerin İstiklâl Marşı’nın rûhunu hâkim kılmada pek de muvaffak olamadığını söylemek zorunda kalıyoruz. 

İstiklâl Marşı, varlığımıza kastetmiş düşmanlara karşı verdiğimiz zorlu mücâdelenin güçlü ifâdesi olması yanında özünde milletin kök değerlerini ve bu değerler üzerinde yeniden inşâsını da hedefler. 

“Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!” mısrâı bu milletin değerler manzûmesinin temelinde İslâm dîninin olduğunu beyân eder. Bu millet Allah’a inanan, Allah’a tapan bir millettir. Allah’a tapan bir millet, başka bir otorite karşısında boyun eğmez. Dolayısıyla bu millet ya hür yaşar veya ölür. Hürriyetin, istiklâlin hakkımız olmasının temeli Allah’a îmânımızdır. 

Heyhât! Bugün eğitim sistemimizin elinde çocuklarımız şahsa taparlık, deizm, ateizm, hedonizm, dünyaperestlik… gibi İslâm dışı cereyanlara kapılmış veya bunların eşiğinde. Hani İstiklâl Marşı’nın rûhu? Çocuklarımıza İstiklâl Marşı’nı ezberlettik ama onun mânâ ve rûhundan onları husûsî bir gayretle sonsuzca uzak tuttuk. Çünkü eğitim sisteminde bir türlü kırılamayan solcu, Kemalist, âhiretsiz, îmansız zihniyet nazarında İstiklâl Marşı’nın muhtevâsı tehlikeler barındırıyor. İstiklâl Marşı’nın yeni nesillere tam olarak öğretildiği bir eğitim sisteminden ateist, deist, solcu, Kemalist, materyalist… çıkmazdı da ondan. Bu yüzden lâfzının ezberletilmesine yönelik hummâlı ve şâşaalı faaliyetlere ayrılan zaman ve emek İstiklâl Marşı’nın mânâ ve rûhunu öğretmeye ve kalplere yerleştirmeye ayrılmadı. Hattâ işin bu yönü hep halının altına süpürüldü. O kadar ki bu millet İstiklâl Marşı’nın kelimelerini yasaklayan millî eğitim bakanları bile gördü. Ellerinden gelse İstiklâl Marşı’nın tamâmını da yasaklayacaklarından hiç şüphemiz yok. Ama bir kere kabûl edilmiş, mecbûren sınıf duvarlarına asıyorlar işte… Bir de ezberletiyorlar. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-talib-celen/istiklal-marsinin-102-yilinda-41555.html

Bu haber toplam 177 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim