Ahmet Varol: Afganistan’da hakimiyet mücadelesi ve Türkiye

Ahmet Varol: Afganistan’da hakimiyet mücadelesi ve Türkiye
ABD’nin, Trump döneminde, 29 Şubat 2020’de Katar’ın başkenti Doha’da Taliban’la imzaladığı anlaşmaya göre Mayıs 2021’e kadar Afganistan’daki askerlerini çekmesi gerekiyordu.

Ancak Biden, başkanlık koltuğuna oturmasından sonra, belirlenen tarihe kadar askerlerini çekmelerinin imkânsız olduğunu belirterek takvim konusunda anlaşmaya bağlı kalmayacaklarını ortaya koydu. Onun bu tutumu tabii Taliban’ın sert tepkisine neden oldu ve ABD’nin anlaşmanın şartlarına uymaması durumunda kendilerinin de uymayacaklarını ve ABD güçlerine yönelik saldırıları başlatacaklarını bildirdi. 

Ancak Taliban’ın tehdidi bir psikolojik savaş niteliğindeydi ve ABD ile yeniden çatışmaya girmek değil, çekilme işleminin tamamlanmasını istiyordu. ABD de Taliban’la çatışmaları başlatmaya istekli değildi. Fakat Doha Anlaşması’nda belirlenen çekilme süreci içinde Taliban ile Kabil hükümeti arasında siyasi çözüm anlaşmasının sağlanması konusunda beklediği olmamıştı. O yüzden Taliban’ı Kabil hükümetiyle anlaşmaya zorlamak için biraz daha zaman kazanma planı yaptı. Tabii bu arada tekrar çatışmaların alevlenmemesi için Afganistan’da kalmaya niyetli olmadığına Taliban’ı ikna etmeye ve çekilme işleminin 1 Mayıs’ta başlayıp 11 Eylül’e kadar tamamlanacağına dair güvence vermeye çalıştı. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/afganistanda-hakimiyet-mucadelesi-ve-turkiye-36382.html

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim