• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Ahmet Varol: Çad’da 30 yıllık diktatör, cephede öldü

Ahmet Varol: Çad’da 30 yıllık diktatör, cephede öldü

Çad’da 30 yıldan fazla süredir hüküm süren diktatör İdris Debi Itno 20 Nisan 2021 tarihinde cephede, isyancılara karşı yürütülen savaşı komuta ederken aldığı yaraların tesiriyle 68 yaşında hayatını kaybetti. Son nefeslerine kadar siyasi hakimiyeti ellerinde tutmak diktatörlerin genel karakteridir. Ancak onlar cephede başkalarını savaştırdıkları için genellikle yaşlılıktan veya bir hastalıktan dolayı yataklarında ölürler. Mareşal İdris Debi diğerlerinden farklı olarak ifade yerindeyse “er meydanında” muhalifleriyle göğüs göğüse çarpışırken yaralanarak can verdi. Dolayısıyla ülkeye hakim zihniyet değişinceye kadar “milli kahraman” olarak anılacaktır. 

Fransa’nın gözdesi, Netanyahu’nun dostu İdris Debi 1 Aralık 1990’da gerçekleştirdiği askerî darbeyle yönetimi ele geçirmişti. Fransa’nın çıkarlarının bekçiliğini yaptığından sürekli ondan destek aldı. Hatta Fransa’nın gerek gördüğünde ülkeye asker göndermesine, Çad askerlerini eğitmesine, bu ülkenin ordusuna lojistik destek vermesine ve sağlık yardımı yapmasına imkân sağlayan askerî işbirliği anlaşması da imzaladı.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/cadda-30-yillik-diktator-cephede-oldu-35581.html

Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim