• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ahmet Varol: Çin’in Afrika’ya tasallutu

Ahmet Varol: Çin’in Afrika’ya tasallutu
2007’de IHH’nın Uganda’ya kurban yardımlarını ulaştırma ve kurban kesim programlarını takip görevini üstlenen gönüllü ekip içinde bu ülkeye gitmiştim.

Uganda’nın dünyaya açılan hava kapısı olduğundan biz de o zaman gidiş ve dönüşte Entebbe Havaalanı’nı kullanmıştık. 

Uluslararası havaalanının bulunduğu Entebbe, Uganda’nın başkent Kampala’dan sonra ikinci şehri. Başkente 40 km mesafede ve Afrika’nın meşhur gölü Viktorya’nın kıyısında. 

Geçtiğimiz günlerde Uganda’nın, bu havaalanının genişletilmesi ve modernleştirilmesi için Çin Eximbank tarafından sağlanan 200 milyon dolarlık krediyi ödeyememesi sebebiyle, Çin’in havaalanına el koyduğu haberleri yayınlandı. Böylece Uganda’nın dünyaya açılan kapısı ve en önemli stratejik noktalarından biri Çin emperyalizminin kontrolüne geçmiş oldu. 

Ama bu, Çin’in Afrika ülkelerinde gerçekleştirdiği ilk haciz işlemi değil. Daha önce yine aynı yöntemle Kenya, Zambiya, Cibuti ve Nijerya başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde de bazı projeleri aynı yöntemle haczettiği ya da birçok projeye, zamanında ödenmemesi durumunda haczetme şartı koyarak krediler verdiği biliniyor. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/cinin-afrikaya-tasallutu-37582.html

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim