• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ahmet Varol: Lübnan’daki mültecilerin geri gönderilmesi

Ahmet Varol: Lübnan’daki mültecilerin geri gönderilmesi
Son günlerde Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin toplanıp zorla ülkelerine geri gönderilmesiyle ilgili tartışmalar ve sıkıntılar yaşanıyor.

Bir kesim onların iadesi için yoğun çaba sarf ederken, bir kesim de buna karşı sivil çalışmalar yürütüyor.

Lübnan’da bu konuda tartışmalar sürerken Ürdün’ün başkenti Amman’da Irak, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır Dışişleri bakanlarının katıldığı ve genel anlamda Suriye’yle ilişkilerin normalleştirilmesi konusunun ele alındığı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantının gündeminde yer alan konulardan biri de iç savaş sebebiyle başka ülkelere iltica etmek zorunda kalan Suriyelilerin yeniden vatanlarına dönmelerinin kolaylaştırılması konusuydu. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Suriye yönetimiyle bu konuda bir anlaşma sağlandığı ileri sürüldü.

Bugün her ne kadar bölgesel ve uluslararası dengeler ve birtakım siyasi hesaplar sebebiyle Arap ülkeleriyle Suriye’deki Baas rejimi arasında bir yakınlaşma ve normalleşme söz konusu olsa da gerçekte Suriye’de bir normalleşme var mı?

Lübnan’daki mültecilerin geri gönderilmesine itiraz edenlerin en çok üzerinde durdukları konu “güvenlik” sorunudur. Eğer ki ülkelerine döndüklerinde kendilerini güven içinde bulacaklarından emin olabilseler bu insanlar kendileri de dönmeyi arzular. Çünkü Lübnan’da çok zor şartlarda yaşadıkları biliniyor. Ekonomik yönden zaten sıkıntılı haldeler. İş bulamamaktan ve insani yardımların yetersiz olmasından dolayı büyük zorluklara maruz kalıyorlar. Lübnan’daki bazı siyasi akımların ve partilerin sürdürdüğü mülteci karşıtı faaliyetler yüzünden dışlanmaları sebebiyle de psikolojik ve toplumsal sorunlar yaşıyorlar.

Yani Lübnan onlar için bir cennet değil. Burada kalmakta ısrar etmelerinin tek sebebi kendileri ve çocuklarının hayatlarının güvence altına alınması beklentisi içinde olmaları. Her ne kadar bu konuda da endişeleri olsa da Lübnan onlar için Baas diktasının hüküm sürdüğü topraklara nispetle biraz daha güvenli.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/lubnandaki-multecilerin-geri-gonderilmesi-42000.html

Bu haber toplam 169 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim