Bu onun Çin’e 20 yıl aradan sonra yaptığı ilk ziyaret oldu. Aynı zamanda Çin, Suriye’de 2011’de patlak veren iç çatışmaların başlamasından bu yana Esed’in Arap ülkeleri dışında ziyaret ettiği üçüncü dış ülke oldu. Bundan önce sadece İran’a ve Rusya’ya ziyarette bulunmuştu.
Esed’in Asya Oyunları’nın açılış törenlerine katıldıktan sonra Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping’le de görüşme yapacağı bilgisi verildi.
Suriye Cumhurbaşkanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Esed’in aynı zamanda üst düzey yöneticilerden oluşan bir heyete başkanlık ettiği, bu heyetin muhtelif ziyaretler ve görüşmeler gerçekleştireceği bilgisi verildi.
Bu arada Suriye’nin güneyinde, Dürzilerin kalabalık olduğu Suveyda bölgesinde Esed yönetimine karşı, beşinci haftasına giren eylemler devam ediyor. Esed’in Çin’e doğru yola çıktığı perşembe gününün gündüzünde Suveyda Valiliği önünde gerçekleştirilen gösteriler gece de devam etti. Bu arada Kanavat kasabasında göstericiler 2000 yılında dünya hayatına veda ederek saltanatı oğlu Beşşar’a devreden baba Hafız Esed’in büyükçe bir fotoğrafını tahrip ettiler. Bu eylem göstericilerin Baas rejimine çok açık bir şekilde tavır koymalarını göstermesi açısından dikkat çekiciydi.
Suriye’deki Dürzilerin rejime başkaldırmalarının arka planında ABD’nin ve Batılı ülkelerin olabileceği yönünde teoriler var. Ama onların başkaldırmasının diğer toplulukları da cesaretlendirmesi sebebiyle bir toplumsal vakıa ortaya çıkmış ve Baas rejimi biraz daha fazla köşeye sıkışmıştır.
Dürzilerin başkaldırmalarının gerekçesi ekonomik sorunlar. Ama Suriye halkının genelinin Baas zulmünden dolayı haklar ve özgürlükler konusunda zaten sıkıntıları var. Ekonomik sorunlar, bütün bu sıkıntıların üstüne tuz biber ekmekte ve tepkilerin artmasına neden olmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.