• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ahmet Varol: Tunus’ta Anayasa referandumu

Ahmet Varol: Tunus’ta Anayasa referandumu

Tunus’ta kurmaya çalıştığı tek adam diktatörlüğünün “anayasal” çerçevesini oluşturmak isteyen Kays Said, tüm tepkilere ve boykot çağrılarına rağmen sözde Anayasa referandumunu ilan ettiği tarihte yani 25 Temmuz 2022’de gerçekleştirdi. Bu tarih aynı zamanda onun kendince anayasayı gerekçe göstererek gerçekleştirdiği sivil darbenin birinci yıl dönümüydü.

Arap Baharı adı verilen sürecin başladığı yer olan Tunus’ta halkın kazanımlarını geri almak isteyen dikta rejimleri ve Avrupa’nın sözde demokratik rejimleri daha önce muhtelif taktiklere başvurdular. Ancak bu taktikleri büyük ölçüde başarısız oldu. Ne var ki, halka verdiği sözlere sadık kalmayan cumhurbaşkanı Kays Said’in hırsları onların işlerini kolaylaştırdı ve Tunus’ta da Sisi benzeri bir diktatör çıkarabildiler. 

Kays Said, halkın küçük çaplı bazı protesto eylemlerini bahane ederek, 25 Temmuz 2021’de, Anayasanın 80. maddesinin kendisine verdiği yetkileri kullandığı iddiasıyla hükûmeti görevden almak ve Meclis’in çalışmalarını dondurmak suretiyle siyasi darbe gerçekleştirdi.

Daha sonra anayasanın kendisine böyle bir yetki vermediğinin ispat edilmesi üzerine, mevcut anayasanın tek adam diktatörlüğü planında işini görmeyeceğini düşünen Kays Said bu kez yeni bir anayasa taslağı hazırlayarak bunu halkın onayına sunmak amacıyla sözünü ettiğimiz darbenin tam birinci yıl dönümüne tekabül eden 25 Temmuz 2022 tarihinde referandum gerçekleştireceğini duyurdu. Bu kez yapmak istediği ise bir anayasa darbesi gerçekleştirmek ve artık kendisinin istediği tüm geniş yetkileri eline veren bir anayasayı uygulamaya geçirmekti. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/tunusta-anayasa-referandumu-39731.html

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim