• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Ahmet Varol: Üçlü Tahran Zirvesi

Ahmet Varol: Üçlü Tahran Zirvesi
19 Temmuz Salı günü Tahran’da Rusya, Türkiye ve İran cumhurbaşkanlarını bir araya getiren üçlü zirve toplantısı düzenlendi. Toplantı resmi olarak “Astana Süreci Garantör Ülkeleri Yedinci Zirve Toplantısı” ismiyle düzenlendi.

 Dolayısıyla asıl konusu, Suriye meselesinin siyasi görüşmeler yoluyla çözüme kavuşturulması amacıyla başlatılan Astana Süreci’yle ilgili yeni gelişmelerin değerlendirilmesi ve bundan sonra izlenecek tutumun belirlenmesi idi. 

Bununla birlikte toplantı aynı zamanda üç ülkenin liderlerinin gerek uluslararası ve gerekse bölgesel düzeyde, kendilerini ilgilendiren konularda üçlü ve ikili görüşmeler yapması açısından da bir fırsat oluşturdu. 

Özellikle ABD Başkanı Biden’ın İsrail’in konumunu güçlendirmeyi, siyonist işgali bir emrivaki olarak kabul ettirmeyi ve geleceğini güvenceye almayı öncelikli bir amaç olarak öne çıkaran Orta Doğu gezisinin ardından gerçekleştirilmesi bölgesel dengeler açısından da dikkatleri üzerine çeken bir gelişme oldu. Ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı’nın devam ettiği, İran’la nükleer anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi görüşmelerinin tıkandığı, PKK’nın Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’yi rahatsız eden faaliyetlerini sürdürdüğü bir döneme denk gelmesi sebebiyle bu konularda da görüşmeler yapılması için buluşmadan yararlanıldı. 

uriye’de 2011’den beri devam eden ve yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine, milyonlarca insanın da evinden yurdundan olmasına yol açan çatışmaların son bulması için, yaşanan soruna siyasi görüşmeler yoluyla çözüm bulunması amacıyla başlatılan Astana Süreci’nde bundan önceki toplantılarda önemli mesafeler katedilmişti. Son dönemde her ne kadar zaman zaman saldırılar ve çatışmalar oluyorsa da şiddetin düzeyinin büyük ölçüde düşmesinde bu süreçte gerçekleştirilen toplantılarda alınan kararların önemli rolü var. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/uclu-tahran-zirvesi-39676.html

Bu haber toplam 171 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim