• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Ali Aydın: Korona Günlerinde Yeniden Hatırlanan Eski Bir Tartışma: ‘bilim-din karşıtlığı’ ve Uzman Otoritesi

Ali Aydın: Korona Günlerinde Yeniden Hatırlanan Eski Bir Tartışma: ‘bilim-din karşıtlığı’ ve Uzman Otoritesi

Korona salgını dünyayı kasıp kavuruyor. Her gün haber kanallarından vaka ve vefat istatistikleri güncellenerek aktarılıyor. Virüsün yol açtığı ve müstakbel bir gelecekte yol açacağı sorunlar televizyon ekranlarında tartışılıyor. Herkes bu uğursuz virüsten ve onun yol açtığı hasardan bir an önce kurtulma arzusu içinde. Bu gündem içerisine sızan aslında oldukça eski olmakla birlikte “yeni” bir tartışma başlığı daha var: Bilim -  din karşıtlığı / karşılaştırması. Tartışmanın menbaı esasen tarihsel olarak Batı dünyası. Tartışma bizim gibi ülkelerde belli bir kesim için “bilim-kilise çatışmasını” “bilim-din çatışması” olarak tercüme edip, varsayım olarak İslam için de böyle bir karşıtlığın olduğu peşin hükmüne yaslanıyor.

Korona’yı konuşurken bu 19.yüzyıl esintisi taşıyan konu nereden geldi? Olduğu varsayılan bilim-din karşıtlığı sosyal medyada sürekli birtakım görsel ve tümcelerle vülgarize ediliyor. Bu tartışmayı temsil eden bir söz ve bir karikatür şu günlerde oldukça revaçta. Söz şu: “Herkes din çalıştı, soru biyolojiden geldi.”. Karikatürde ise elini iki dudağına götürerek “sus” işareti yapan hemşire fotoğrafının karşısına dizilmiş farklı dinlere mensup din adamları görülüyor.

Yine korona vesilesiyle su yüzüne çıkan modern toplumsallaşmanın bel kemiği diyeceğimiz “uzman otoritesi” karşısındaki teslimiyetçi tavır hakkında da konuşmamız gerekiyor. Dünyanın maruz kaldığı bir salgın karşısında, yaşanan çaresizlikle birlikte kimi yazarların “Keşke her işimizi bilim kurulları yürütse” türünden çıkışlarını görünce meselenin tek boyutlu bir bilim-din karşılaştırmasını aştığını gözlemliyoruz.

Korona salgını üzerinden alevlenen, bu eski olmakla birlikte yeni tartışmanın içinde, geride bıraktığımız birkaç yüzyılı zihnimizden silmeden ve bu konuda ortaya çıkmış yazınsal birikimi yok saymadan bir şeyler söyleyebiliriz.

Devamı: https://fikircografyasi.com/makale/korona-gunlerinde-yeniden-hatirlanan-eski-bir-tartisma-bilim-din-karsitligi-ve-uzman

Bu haber toplam 621 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim