• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Ali Maskan: Afrikalı, Sömürgeci Batı’nın Özrünü Kabul Eder Mi?

Ali Maskan: Afrikalı, Sömürgeci Batı’nın Özrünü Kabul Eder Mi?
Teiresias; “kendisini tanımadığı, göremediği sürece Narcissus uzun bir süre yaşayacak” kehanetinde bulunmuştu.

Ay yüzlü Narcissus’un Echo’un aşkına karşılık vermeyip tanrıları kızdırması bu kehanetin başlangıcıydı. Nehrin berrak sularında kendi yansımasını gören Narcissus, asla ulaşamayacağı suretine âşık oldu. Kendine olan aşkıyla her geçen gün eriyip biten Narcissus’un cansız bedeninin olduğu yerde bir çiçek açtı. İnsanların Narcissus (nergis) adını verdiği bu çiçek o günden beri bu mitolojiyi ayakta tutmayı başardı.

Kendine âşık günümüz sömürgeci Narcissus’lar yüzlerce yıl hayatın merkezinde hep kendilerini gördüler. Kendilerinden başka hiçbir canlı ve yaratılmışın bir anlam ifade etmediği dünya, onların hizmetine tahsis edilmişti adeta. Yaratılmış üstün insan sıfatıyla, kültür, sanat, edebiyat, tarih, ekonomi, siyaset ve benzeri bütün alanlarda her şeyin merkezine kendilerini koydular. Var oldukları veya muhatap oldukları her toprak parçasını ve insanları kendi kıstaslarına göre değerlendirdiler. Girdikleri her yeri kendileştirmek veya kendine hayran bırakmak için uğraştılar. Sandılar ki ay yüzlü sömürgeci Narcissus’u gören herkes doğal olarak ona âşık olacaktı. Arzu ettiler ki âşık olanların sonu Echo gibi olsun, olmayanlar ise ortadan kaldırılsın. Sonuçta her iki son da aynıydı aslında; Sömürgeci Narcissus’un uğrunda yok olmak.

Sömürgeci Narcissuslar Afrika’ya ilk girdikleri andan itibaren karşılarında toprağa, canlıya saygı duyan, hayatı mantıklarıyla değil, duyguları ve sezgileriyle yaşayan bir kültür ile karşılaştılar. Kendi kimliklerinde karşılığı olmayan bu değerlerin hiçbir anlamı yoktu ve acilen değiştirilmesi gerekiyordu. Zorlu bir süreçten sonra Sömürgeci Narcissuslar kimliksiz, kültürsüz ve tarihsiz bir toplum ortaya çıkardıklarını düşünerek herkesin bir Echo olduğu kanaatine vardılar. Afrikalı Echo’lar da her yerde Sömürgeci Narcissuları görmeye başladı. Aynaya baktıklarında sevgiliyi görüyorlardı artık. Sömürgeci Narcissus Tanrının lanetini umursamadan milyonlarca Echo ortaya çıkardı.

Devamı: https://www.fikircografyasi.com/makale/afrikali-somurgeci-batinin-ozrunu-kabul-eder-mi

Bu haber toplam 164 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim