• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Ali Maskan: Kapitalizmin Kalesi Komünist Çin

Ali Maskan: Kapitalizmin Kalesi Komünist Çin
“Zenginler için sosyalizm, geri kalanlar için kapitalizm” Ruchir Sharma

Bir aile ziyaretinde ev sahibinin küçük kızı oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşmak istemeyince arkadaşım, “üç yaşındaki çocuğun mülkiyet duygusuna bakın, kapitalizm insanın ruhunda var, komünizm bu yüzden başarılı olamıyor” deyiverdi. Çocuğunun yaptığı haylazlığı bastırmaya çalışsa da esasında önemli bir hususa parmak basmıştı.

Günlük hayatımızda ekonomik bir terim olarak kullandığımız kapitalizm, aslında desteklediği siyasi ve sosyal sistem itibariyle hemen her alana dokunabilecek bir özelliğe sahip. Bu nedenle içerik olarak belki de insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanın kendisine, ailesine, toplumuna ve devletine sahip olma güdüsüyle gelişen bu kavram, sadece ekonomide değil aynı zamanda sosyo-politik alanda da güç sahibi olmayı amaçlayan bir sistemi ifade eder.

Batı’da kilisenin desteklediği krallıkların, burjuvazinin güçlenmesiyle ters orantılı olarak zayıflaması, başta İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde Parlamenter devlet yapılanmalarının yolunu açtı. Kapitalizm yüzlerce belki de binlerce yıllık bu mücadelesinde, Makyavelist bir yöntemle her dönem farklı argümanları kullanarak güçlendi.

Devamı: https://www.fikircografyasi.com/makale/kapitalizmin-kalesi-komunist-cin

Bu haber toplam 183 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim