• İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

Ali Maskan: Trump’tan Biden’a ABD’nin Balkan Politikası

Ali Maskan: Trump’tan Biden’a ABD’nin Balkan Politikası
Şef, bir sanatçı hassasiyetiyle kestiği geyik filetolarını tereyağında mantolarken, diğer tavada arpacık soğanı, sarımsak, kekik, defneyaprağı ve beyaz biberi ahududu sirkesi ve kırmızı şarapla soteliyordu.

 Kızarttığı orman meyvelerini kekik yağı, sarımsak ve karanfil ile karıştırarak filetolarla birlikte marinasyon için beklemeye aldı. Bu esnada partneri de çikolatalı ganaj yapımını neredeyse tamamlamak üzereydi. Marine edilmiş geyik eti fırında pişerken, diğer tarafta şalgam ve brüksel lahanasından ayrı ayrı yapılan garnitürler servis için masaya alınmıştı. Şef çikolatalı ganajın üstüne geyik etini özenle yerleştirdikten sonra hazırladığı garnitürlerle tabağına son şeklini verdi.

Şefler birbirinden farklı onlarca malzeme ve tadı aynı tabak içinde muhteşem bir lezzete dönüştürmeyi başarmışlardı. Orkestra şefini bile kıskandıracak bu ustalık onları aşçıdan ayıran temel özellikti sanırım.

Dış politika da çoğu zaman birbiriyle zıt söylem ve uygulamaları içeren bir süreci kapsar. Ustalık bu süreci hassasiyetle yönetip ana hedefe ulaşabilmektir. Bu çoğu zaman uzunca bir sürece yayıldığı için farklı liderlerin kendine has uygulamalarına şahit olmak mümkün olabilmektedir.

Birçok kişi Biden dönemi ile birlikte ABD politikasının radikal bir şekilde değiştiğinden bahisle, yeni dönemin parametrelerine ilişkin yorumlarda bulundular. ABD gibi bilhassa dış politikasında çok uzun vadeli stratejiler üreten veya ürettirilen ülkelerde liderlerin değişmesiyle birlikte politikalarda kökten bir değişimin olma ihtimali oldukça zayıftır. Liderler, şeflerin menülerini oluştururken kullandıkları zıtlıkları içeren politikalar üretirler.  Tabağı hazırlayan şefler asit ve baz dengesinden, sos ve ana yemek uyumuna kadar bütün unsurları nasıl dikkate alırsa, liderler de aynı şekilde birbirini bütünleyecek politikaları ana hedef doğrultusunda uygularlar.

Bu çerçevede ABD’nin Trump ve Biden dönemi Balkan politikalarına ana hatlarıyla değinmek istedik. Trump genel olarak, Rusya ve Çin’i Balkanlarda sınırlamak, hatta Doğu Avrupa’da yeni bir savunma hattı oluşturmak, Avrupa Birliğini mümkün olduğunca iyi polis kötü polis rolünde kullanmak ve gerektiğinde karşı karşıya gelmek, Sırp - Arnavut sorununda yıllardır devam eden önyargıları kırmak şeklinde özetlenebilecek bir politikalar zinciri oluşturdu.

Esasında her iki Başkan’ın Balkanlardaki temel politika farklılığı Sırbistan – Kosova uyuşmazlığının çözümünde ortaya çıkmaktadır.  ABD ve AB arasındaki anlaşmazlık da buraya dayanıyordu. Trump, Sırbistan - Kosova sorunun çözümünde toplulukları da içeren toprak takasına sıcak bakarken, AB buna kesinlikle karşıydı. Zira böylesi bir uygulama sadece Balkanlarda değil aynı zamanda bütün Avrupa topraklarında üstesinden gelinemeyecek sorunlar silsilesini ortaya çıkaracaktı. Kosova ise su ve enerji kaynaklarını kaybedeceği düşüncesiyle bu çözüme karşı çıktı.

Trump’ın Sırpları ön plana çıkartan politikaları ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell tarafından oldukça başarılı bir şekilde yürütüldü. ABD artık bölgesel politikalarında yıllardır ön planda tuttuğu Arnavutlara nispet Sırplara kıymet vermeye başlamıştı. Kendilerinin üvey evlat pozisyonuna konulmasından endişe duyan Kosova, ilişkileri düzeltmek adına Washington buluşmasının ardından Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdı.  

Devamı: https://www.fikircografyasi.com/makale/trumptan-bidena-abdnin-balkan-politikasi

Bu haber toplam 212 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim