• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Altan Çetin: Osman Yüksel Serdengeçti’nin Tarih Metafiziği

Altan Çetin: Osman Yüksel Serdengeçti’nin Tarih Metafiziği
Ne hayal, ne kuruntu hakikat istiyorum.Hakikat, hakikat, hakikat istiyorum!..

Tarih metafiziği, şahsiyetimizi kuran, kendiliğimizi oluşturduğumuz, özümüzle irtibatımızın önemli bir unsurudur. Burada tarih üzerinden kendimize bakarken bir köken, bir süreç ve nihayet bir gaye üzerinden düşüncemiz teşekkül eder ki var olduğumuz bilinç de işte tam bu noktada oluşur. İnsan bir tarih varlığı ise bu tarihin metafizik unsurları onun şahsiyet ve düşünce dünyasının mimarisinde merkezi rol alır. Varlıkla, bilgiyle ve ahlakla kurduğumuz ilişki yani felsefi bakışımızın ana kavramları da büyük oranda bu tarih metafiziği üzerinden oluşur ki tarih felsefemiz bu açıdan önemli ve belirleyicidir.

Bir düşünce ve hareket insanını tanımak en önce onun davasına yol açan mefkûresini anlamakla mümkündür. Gerisi masal ve menkıbe. Osman Yüksel Serdengeçti, kahramanlar büyüsün masalda dev misali, mısraında kendini anlatır. Bu büyük Türkçü, milliyetçi ve Turancı düşünür sadece millet menfaati ve hakikat peşinde oldu. Meselesi olan tüm gerçek adam gibi sonsuzlukta yaşadı ve sonsuzluğa karıştığı 10 Kasım 1983'e kadar kendi ifadesi ile açık kalpli, açık sözlü bir memleket çocuğu olarak yaşadı. Bu yazı vesilesi hem onun fikirlerini hatırlamak hem de hatırasına naçiz bir selam vermek diliyoruz. Onun tarih metafiziği meselesi olan pek çok şeyin anlaşılmasına faydalı olacaktır, düşüncesi ile onun fikriyatına buradan bakmak istiyoruz.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/osman-yuksel-serdengecti-nin-tarih-metafizigi-makale-50855

Bu haber toplam 313 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim