• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Altan Çetin: Türkistanlılığın değer zemini yahut Yusuf Hac Hacip, Mehmet Akif ve Nurettin Topçu'da diğergam şahsiyet sürekliliği

Altan Çetin: Türkistanlılığın değer zemini yahut Yusuf Hac Hacip, Mehmet Akif ve Nurettin Topçu'da diğergam şahsiyet sürekliliği
Milletler tarihlerindeki değerleri farklı zamanlarda tezahürü üzerinden bir aidiyet şuuru ve amel birliği içerisinde kendilerini düşünürler. Ben kavramı ve biz yapısı da bu bütünlük içerisinde teşekkül eder.

 Modern zamanlarda artık naif bir saflık olarak görülen diğergam, özgeci anlayış tarihi derinliği içerisinden akan bir verimli ırmak olarak millet hayatını beslemeye ve yeşertmeye devam ediyor gibidir. Bunu da elbette yazılı kaynaklar ve hayat hikayelerindeki fiili tezahürlerden tespit mümkündür.

Bu kısa yazıda Kutadgu Bilig merkezinde 11. asırda ortaya konulan bir değer anlayışının 20. asırdaki tezahürleri üzerinden Türkistanlılığın bütüncül zeminine bakarken Mehmet Akif Ersoy’u da bilvesile anmak istiyoruz. Kutadgu Bilig’de öze dair ortaya konulan, varlığın manasına anlam katan, akla yol gösteren sabite şu şekildedir: Hayatı sermaye yap, bunun faizi iyiliktir, Doğruluk bir sermayedir ve bütün iyilikler bu sermayenin kârıdır; bu kâr ile insan ebedi tadı bulmuştur.(Yusuf Has Hacib, Kutadgu Bilig, s. 28). İnsana hayat felsefesi verecek, modern anlamda hayat koçluğu yapacak bu yaklaşım, değerlidir. Hayat sermayesinin faizini iyilik gören bir medeniyet; kendi tolum-devlet-şehir yapılanmasında bu merkezde kurumlaşacaktır. İnsan şahsiyeti de bu meyanda oluşacaktır. İşte tam burada insana ve insanlığa kültür, din ve anlayış farkı olmadan zamanlar üstü bir tavsiye gelir. İyi nedir? Onun vasfı ne olursa insani manada bir esas ortaya çıkar. Cevabı şudur: İyinin vasfı faydalı olmaktır; onun halka çok faydaları dokunur. O bütün halka hep iyilik eder, fakat yaptığını insanın başına kakmaz. Kendi istifadesini düşünmez, başkasına fayda temin eder ve buna mukabil, bir karşılık beklemez. Başkasının zararını isteme, kendin de zarar verme; hep iyilik yap, kendi hava ve hevesine hakim ol (Yusuf Has Hacib, Kutadgu Bilig, s.72, 104.). Tarihimiz olduğunu, bir tarihe ait olduğumuzu, bir tarihe dair değerlerle Türk olduğumuzu ileri sürüyorsak bu anlayışın neresinde yer alıyoruz? Bunun bugün takipçileri olmuş mudur?

 Nurettin Topçu’nun millet mistiği dediği şahsiyet tam burada akla geliyor. Zira iyiliği bu mefhumda fayda ile birlikte düşünen adamlara bugün evliya gözüyle bakılıyor. Millî şahsiyetin diğergamlığa dair bu merkezdeki anlayışı ne yazık ki hali hazırda medeniyetimizde uzaklardaki sevilen ama asla olunamayan bir mit boyutundadır. 21. asır Türklere gülecekse bu değerlerin hayata dönüşü kaçınılmaz bir katiyette elzemdir. Bu meyanda Nurettin Topçu: Millet mistiği nasıl insandır?  Onlar millet realitesinden hizmetlerine karşılık nimet istemez ve alkış dinlemezler.  Namlarına heykel diktirmezler. Onlardan bize kalan hatıra ruhlarımızda ölmeyecek ayetleridir. Kalabalığın içinde münzevi yaşar gibidir. Halk onları bulursa ne ala!  Onlar kendilerini halka takdim edecek şekilde küçülmezler ve hepsi öldükten sonra hakkıyla anlaşılırlar, tespitleriyle bu şahsiyeti ortaya koyar. Bir anda Yusuf Has Hacib Nurettin Topçu donunda aleme geri dönmüş ve Topçu Kendi istifadesini düşünmez, başkasına fayda temin eder ve buna mukabil, bir karşılık beklemez sözlerini bir başka hal ile söylenmiş gibi değil midir?

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/turkistanliligin-deger-zemini-yahut-yusuf-hac-hacip-mehmet-akif-ve-nurettin-topcuda-digergam-sahsiye/

Bu haber toplam 128 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim