• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Altan Çetin: Türkistanlılık 16: Şehriyar İle Bugünden Geleceğe Bakmak

Altan Çetin: Türkistanlılık 16: Şehriyar İle Bugünden Geleceğe Bakmak
Türkistanlılık bir manada etrafında zaman ve mekânda bir olmak ülküsü ve gerçeğidir. Türkistanlıları bu manaya râm eden en önemli duygu ve fikir kaynaklarından olarak şiir ve musiki en başlarda yer alır.

Onlarca konferansın, yüzlerce yazının yapamadığını bazen bir şiir yahut bir türkü yapabilir. Türkistanlılar bu meyanda uzun tarihi hayat mecralarında pek çok şairle konuşup, pek çok türküyle söyleştiler. Şehriyar (Muhammed Hüseyin Behcet-i Tebrizî) (1906-1988) bir kadim vatanda Türkçe ile vatan kuran, vatanda Türkçe yaşayan bu kabilden şairlerimizdendir. Tebriz'de Makberetüşşuara'da ebedi uykusundan şiirleriyle hayatla konuşmaya devam ediyor. Bu yazıdaki şiirleri vatan ve insan üzerinedir.  Şairleri yaşayan bir milletin ruhuna zamanın darbeleri etkisiz kalacaktır. Buna bir milli musiki yahut insanlığın güzelliğine kavuşturan müzikler katılırsa kültürün bahçesinden baharlar eksik olmayacaktır.

Şehriyar, El-Kimin adlı şiirinde bir milliyetçinin vatansever nidasıyla modern zamanın Türklerine seslenir:  Şehriyar'ım gözüm yaşı sel kimin, Garip sen mi vetanında el kimin, Sevdan üreğimde kara yel kimin,  Heç elden özgeye gardaş olar mı? Haramzadalardan yoldaş olar mı?

Gurt gurtnan dolaşır, itler it inen, Gurt şikarnan doyar, itler küt inen, Yanaşmanın goynu dolar pit inen Heç elden özgeye gardaş olar mı? Fars, Çin, Urustan yoldaş olar mı?  Oğuz Atam bizi görse neyliyer, Dövüner dizini helak eyliyer, Yeğin geyze gelir, gönü göynüyer, Heç elden özgeye gardaş olar mı? Yılandan, çiyandan yoldaş olar mı?

Bed-güman değilem Allah kerimdir, Turan hayalimdir, etim, derimdir, Böyyük Asya nece olsa benimdir, Gurt yuvalarına tilki dolar mı? Ayıdan, Moskof'tan yoldaş olar mı?

Şehriyarı bize aksettiren bu mısralar bir büyük dünyaya Türkistanlılara vatan meselesi ve modern zamanların dengeci zihniyet ve siyaseti mukabilinde sözünü koyar. İdraklere bu meseleyi Garip sen mi vatanında el gibi, diyerek Orhun abidelerinden beri süren uyarıyı bir kere daha yapar. Bağımsızlığın kaybı her şeyin kaybıdır, mesajını Şehriyar ile idraklerimize bu şiirler hatırlatmanın günleri olarak kendimize dönmek ve Türkistanlılığı düşünmek gerekmez mi? Fakirlik sadece parasızlık değildir; bilakis fikir ve düşünce kaynaklarından mahrum olmak, kendini yenileyerek geleceğe yürüyecek imkân ve vasıtalardan mahrum olmaktır.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/turkistanlilik-16-sehriyar-ile-bugunden-gelecege-bakmak-makale-45798

Bu haber toplam 274 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim