• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Ardan Zentürk: Sorunu, kapitalizmin “kirli ekonomik ilacı” ile çözemeyiz!..

Ardan Zentürk: Sorunu, kapitalizmin “kirli ekonomik ilacı” ile çözemeyiz!..
Emperyalizmin, özellikle gelişmekte olan ülkelere mesajı nettir:

Zaten, ağır borç yükü altındaydınız, KOVİD-19 nedeniyle ekonomileriniz, insanları açlığa sürükleyecek düzeyde çöktü, gelin, size yeni para verelim, bu parayla hem gündelik sorunlarınızı çözün hem de yeniden yapılandıracağımız borç tablonuz ile küresel finans baronlarına çalışmaya devam edin.

Çareyi, IMF-Dünya Bankası ekseninde arayacak her devletin/milletin başına gelecek büyük felaket budur. Emperyalizm, bir yanda Avrupa’yı “üçüncü dünyalılaştırırken” diğer yanda “üçüncü dünyayı öldürmeyi” planlıyor!..

Bunu, zaten çökmüş olan neo-liberal uygulamalara sarılarak çözmenin mümkün olmadığı açıktır.

Küresel finansal sisteminin öğütücü dişlileri arasında kalmayı sürdüren her millet yok olmaya mahkümdur.

Beka mücadelesi ekonomiye kaymıştır, panik atak önlemleri bir kenara bırakıp bir “milli beka ekonomisi” üzerinde çalışmamız gerekmektedir.

Emperyalizmin tarihin bir kırılma noktasında karşımıza dikileceğinin alarmını 8 Kasım 2018 tarihli “Milli Beka”yı piyasaya emanet edebilir miyiz?” başlıklı yazımızla önceden vermiştik, şöyle demişiz:

Kamu İktisadi Teşebbüsü fobisi” 80’li yıllarda vahşi kapitalizmi işbaşına getirmek için kurgulandı, beyinlere tecavüz etmeyi sürdürüyor, KİT’ler gerekirse yine devreye sokulur, yüksek istihdama sahip büyük kuruluşların iflasına izin verilemez, önce KİT olur devletleşir, devamında gerek duyulursa, yine özelleştirilir…(1)

Türkiye yaşayarak öğreniyor. Ülkeye 80’lı yıllarda dayatılan ve günümüz “vahşi kapitalizminin” zeminini oluşturan neo-liberal politikalar ile bir yere varılamıyor.

Kamunun ekonomideki gücünün arttığı, gerektiği ölçüde “karma ekonomi” zeminli, özellikle ekonomi büyüme ve yüksek istihdamı hedefleyen “sosyal ekonomi” anlayışı ile buluşmak zorundayız.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/sorunu-kapitalizmin-kirli-ekonomik-ilaci-ile-cozemeyiz-yazi-1526465/ 

Bu haber toplam 254 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim