• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Arslan Tekin: Ahsen Batur... Eserlerin nesilleri aydınlatacak

Arslan Tekin: Ahsen Batur... Eserlerin nesilleri aydınlatacak
D. Ahsen Batur'u kaybettik. Ender yetişen bir "âlim"di. Arkadaşımdı. Selenge Yayınevi'ni kurmuştu.

"Keşke ticaretle uğraşmasan. Senin işin araştırmak üretmek." derdim. Ve sonunda yayınevini Kitap Yurdu'na devretti. Kitap Yurdu, ona bir büro verdi. Çalışmalarını ticarî kaygıdan; alacaktı, verecekti endişesinden uzak yürüttü. Son çıkardığı kitaplardan biri Vanî Mehmed Efendi'nin "Arâisü'l-Kur'ân (Kur'ân Gelinleri)"dır. (Selenge Yayınları, 632 s.)

Vanî Mehmed Efendi'nin tefsirinin farklılığı, "Türk" bakışı üzerinde durmuştum. Kitabın tanıtımında şöyle yazar:

"Van'ın küçük bir kasabasından sultan IV. Mehmed'in özel hocalığına giden; İstanbul'un büyük camilerinde verdiği ateşli vaazlar sonucu kazandığı şöhretin ardından sürgünle noktalanan çalkantılı bir hayat yaşadı Vânî Mehmed Efendi. Tıpkı içinde yaşadığı çağ gibi… Fakat daha da önemlisi onun, tasavvuf hareketlerine ve dindeki bidatlara karşı amansız bir mücadele başlatan Kadızadeliler hareketinin en önemli liderlerinden olmasıdır. (…) Eserin tarafımızdan yayımlanmasındaki bir diğer önemli âmil de büyük Türkçü Nihal Atsız'ın bu eserin Türkçeye çevrilmesini vasiyet etmiş olmasıdır. Bu vasiyetin yerine getirilmesine Selenge Yayınları olarak katkıda bulunmak ayrıca mutluluk kaynağıdır."

Ahsen Batur'un tercümeleri dışında iki önemli araştırması var. 14 Şubat 2013'te çıkan "'Türk' ve hazin serüven" başlıklı yazımdan aktaracağım:

"D. Ahsen Batur'un art arda çıkan iki kitabı âdeta birbirini bütünlüyor: "Kürdoloji Yalanları" ve "1200 Yıllık Sürgün-'Türk' Sözünün Hazin Serüveni".

Ahsen Batur, Arapçaya, Fransızcaya, İngilizceye, Rusçaya, Farsçaya, Orta Asya Türk diyalektlerine hâkim olmanın avantajlarını çok iyi kullanıyor. Her iki kitabında da zengin bir literatürle karşılaşıyoruz. Konusuyla ilgili hemen hiçbir kaynağı kaçırmamış. Dolayısıyla kimseye itiraz etme hakkı bırakmıyor. 'Kürdoloji Yalanları'ndan bu sütunda yeri geldikçe sık bahsedilmiştir. Zamanımızın tartışmalarında bütün eksiklikleri 'Kürdoloji Yalanları' karşıladığı gibi, bütün yanlışları da en yalın, en çarpıcı delillerle 'siyasî aktörler'in yüzüne vuruyor.

Yeni kitabı '1200 Yıllık Sürgün-'Türk' Sözünün Hazin Serüveni', adından da anlaşılacağı gibi 'Türk' sözünün 1200 yıllık serüvenini anlatıyor. İlk ne zaman kullanıldı? Neden sürekli kullanılmadı. Kurulan Türk devletlerinde "Türk" sözünün yeri... Dönemlerinin bütün kaynaklarını tarayarak sebep-sonuç ilişkisine giriyor ve sonunda ölü toprağı serpilmiş Türk'ün 'diriliş'ine geliyor ve sonra tekrar ölü toprağı serpilmek istenmesini, 'AKP ve Türklük' ara başlığı altında ele alıyor.

Ahsen Batur kitabında '1200 Yıllık Sürgün-'Türk' Sözünün Hazin Serüveni' 9 ana başlık, 48 ara başlık kullanmıştır.

Bu haber toplam 337 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim