• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Arslan Tekin: Fransa ile ne olacak hâlimiz?!

Arslan Tekin: Fransa ile ne olacak hâlimiz?!

Macron denen adam, Fransa'nın başına mı belâ yoksa bizim mi? Keskin sirke küpüne zarar. Bize bu kadar düşmanlık kendisini bir yerde tökezletecektir.

Bir devlet başkanı birden ortaya çıkıp düşmanlık güdemez. Seçimle gelmiştir ve halkın nabzını yoklaması lâzımdır. Macron, çirkin yüzünü gösterirken, umumî efkâra tercüman olmadığını kimse söyleyemez.

(Bir Türkçe meselesi daha: Arı Türkçeciler, "'Tercüman' başka dilden geldi, atalım, 'çevirmen' diyelim." dediler. Medeniyetle ilişkisi olan her dil birbirinden kelime alır. Geçmişte, temas sadece Arapça ve Farsça konuşanlarlaydı. İslâmın kabulüyle, kelimeler dilimize giriyor ve yerleşiyor. "Yerleşme" diyorum; yer tutmaktır. Yer tutan kelime nasıl atılacak? Attığında dilin ifade gücü zayıflıyor. Hadi "arı dilciler"i memnun edecek bir kelime kullanayım, "arıklaşıyor". "Zayıf" kelimesi de bizden değil; atalım, "arık" diyelim! Eskiden bugüne kelimeleri taşıyoruz, değil mi? Eski Anadolu Türkçesini didik didik ettim. Doktora tezim bu alana dair. "Arı Türkçe"yi rahat kullanacak biri varsa, o da bu satırların yazarı. Peki "arıklaşma"yı anladınız mı? Kelime Anadolu'da kullanılır; yeri farklıdır. Başa dönelim: "Umumî efkâra tercüman olmadığını" derken "tercüman"ı atıp "çevirmen" derseniz, size gülerler. Burada yeri ister istemez "tercüman"dır. Bir not daha ekleyeyim: Önceki akşam TRT1'de bir dizi film oynuyordu: "Masumlar Apartmanı". Ekranın alt yan köşesinde üst başlık "Gerçek Bir Hayat Hikayesi". "Hayat", hayatımızın tam ortasında bir kelime ama yerine "yaşam" diye bir kelime uydurdular. Filme başlarken adı "Gerçek Bir Yaşam Hikayesi" yazıyor. Filmin bir adı olur. Bir türlü "hayat"ı kabullenememişler, "yaşam"ı bir yere sıkıştırmışlar. Hikâye"i bırakmışlar bari... "Öykü" de diyebilirlerdi! Güzel bir dizi. Daha titiz olunmalı.)  

Macron'un düşmanlığından bahsediyoruz. Önce Batı'nın şuuraltında "Türk fobisi" yattığını bilelim. Haçlı Seferleri'ni incelememiz yeter.

Kaynak Yeniçağ: Fransa ile ne olacak hâlimiz?! - Arslan TEKİN

Bu haber toplam 181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim