• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Ayhan Demir: Kosova’da neler oluyor?

Ayhan Demir: Kosova’da neler oluyor?
Sırbistan, son döneme kadar, Kosova’daki Sırp belediyelerinde ve ülkenin kuzeyinde istediği gibi at koşturuyordu.

Ancak Albin Kurti Hükümeti’nin işbaşına gelmesiyle birlikte, artık öyle tüm istediklerini hayata geçiremiyor. En azından, kendisi açısından, önemli sıkıntılarla karşılaşıyor.

Belgrad yönetiminin, 16 Ocak 2022’deki anayasa değişikliği referandumu ve 3 Nisan 2022’deki seçimler için, Kosova’da Sırpların çoğunlukta olduğu belediyelerde oy kullanma işlemi gerçekleştirememesi bunun bir örneğidir. Bu durumun bir başka örneği, Kosova ile Sırbistan arasındaki, vatandaşların serbest dolaşımı ve araç plakaları anlaşmasının uygulanmasında yaşanıyor.

2011 yılında imzalana bu anlaşma kapsamında; hiçbir illegal plakalı araç, Kosova sınırları içerisinde bulunamayacaktı. Sırbistan, UNMIK dönemine ait “KS (Kosovo)” plakaları yerine, “RKS (Republic of Kosovo)” işaretli Kosova Cumhuriyeti araba plaklarını tanıyacaktı. Ayrıca Sırbistan İçişleri Bakanlığı, Kosova’da yaşayan Sırplara araba plakası vermeyi durduracaktı. Sırbistan’ın Kosova şehirleri için verdiği “PR (Priştina)”, “PZ (Prizren)”, “KM (Kosovska Mitrovica)” gibi plaklar, bundan böyle illegal kabul edilecekti.

Kosova’daki hiçbir hükümet bu anlaşmayı uygulamadı, uygulayamadı. Çünkü uluslararası toplum, statükoyu korumak adına, anlaşmanın yürürlüğe konulmamasını talep etti. Dönemin hükümetleri, anlaşmayı her beş yılda bir öteleyerek, önce 2016, arından 2021 yılından itibaren uygulanması kararı aldılar.

Belgrad yönetiminin de onay ve imzasıyla, revize edilen ve ikinci kez ertelenen, anlaşmanın bitim tarihi 15 Eylül 2021 idi. Dönemin Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç’in bu anlaşmaya imza atmayı kabul etmesinin arkasında, iki ülke arasındaki toprak anlaşmazlığının bahse konu tarihe kadar çözümleneceği düşüncesi yatıyordu. Dönemin Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi de aynı kanaatteydi. Ancak bu ikilinin hesapları, çarşıya uymadı. Kosova’daki siyasi konjonktür değişince, işler başka türlü gelişti, planlar iptal oldu.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, daha önce hiçbir hükümetin uygulamadığı, bu anlaşmanın geçerlilik süresinin bitmesiyle birlikte, mütekabiliyet için harekete geçti. Avrupa Birliği kurumlarına, Sırbistan’ın anlaşmalara uymadığını ifade eden bir mektup gönderdi. Başkent Priştine’de bulunan Quint ülkelerinin büyükelçilerini de bilgilendirerek; 20 Eylül 2021’den itibaren, Sırbistan plakalı araçların, geçici Kosova plakası alarak ülkeye giriş yapabilecekleri yönünde bir karar çıkarttı. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ayhan-demir/kosovada-neler-oluyor-39785.html

Bu haber toplam 233 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim