• İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Konya 11 °C
  • Sakarya 13 °C
  • Şanlıurfa 18 °C
  • Trabzon 19 °C
  • Gaziantep 19 °C
  • Bolu 12 °C
  • Bursa 17 °C

Ayşe Şener: MANİ-siz-FESTO

Ayşe Şener: MANİ-siz-FESTO
Kafidir üzüldüğümüz.

“Dağlardan indim şehre. Şehir beni üzdü.” Bu bir şarkı sözü müydü? Hatırlayan var mı? Yok sanırım. Zaten şarkı sözü de değil. Yazıya, konuya girerken eğlenceli gireyim istedim.

Çünkü ağır mevzuların kaldıracı oluyor nükte. Biraz neşe hüznün tahterevallisi oluyor, dengemizi buluyoruz.

Kırk katın kırkıncısına çıktım. Fiziki olarak. Şehir ayaklarımın altında kalmıştı. İnsanların baş üstüne koyulmuş gibiydik. Sırtüstünde. Sanki kitleler hamallıktaydı da biz durduk yere yüktük. Ürkmüştüm. İçimden böylesi mimariye küfredesim geldi. Ama küfür bilmem. Öğretmeye değer görmemiş ailem. En baştan yasaklamış inancım. Küfre karşı sert eleştirilerim hep var. Onun yerine böylesi bir mimariye hiçbir zaman inanmayacağıma ant içtim. Bir şehre medeniyet getireceğine dair güvenmeyeceğime... Bu dip dikey mimari yükseklik insana aşağılık hisleri arsızca teklif eden bir tarz. Şahsen yerdelen dediğimiz undergrand hayata yerleştirseydiniz kendinizi. Merdiven altına alt gelirli insancıkları istif eden ve kibirli yaşama isteğinin bir yansıması olarak göğü delik deşik eden bir tarz bizim tarzımız olamaz, olmamalı. Hadi olmuş olan. Yükseğe, yüksek bir konuma veya temsilen aya çıkan insan kendine inse keşke. Bizim kültürümüzde dağa çıkan şehre, halka iner, kendine inerken bir yandan. Zeytin’e, Sina’ya, Hira’ya çıkanlar hep şehre indiler. Düzlükte insani bir sistem kurma çabası içinde olarak… Dağ rüzgarını, has özgürlüğü şehre indirgemeye çalıştılar. Siz şimdi neden böyle yapıyorsunuz? Siz -yoksa- artık emirleri aldığınız başka dağlara mı yaslanıyorsunuz?

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/mani-siz-festo-9505/

Bu haber toplam 450 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim