• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Ayşe Şener: Sanatın tozlu malzeme deposu: Tarih

Ayşe Şener: Sanatın tozlu malzeme deposu: Tarih
Zaman geçmiş ve geleceğin arasında, o ikisini birbirine bağlayan şimdi’den oluşuyor. Andan ibaret. An damlasının iki tarafa yayılmasıyla biz, o damladan ayıramıyoruz hatıra ve hayali.

Yani geçmişi ve geleceği anmayı. Ya hatıra sandığında kilitli başımız. Ya hayal ufkuna ardılmış vaziyette… Andan öncesine, başımızın köşesine konulmuş saygıdeğer kilitli sandığı, artık bir yerde mezarlığı zamanın. Andan sonrası da ya gelecek, ya gelmeyecek. Kesin söz veremiyor. 

Geçmişin ortak sandığında tarih var. Tarafsız olunması neredeyse mümkün olmayan geçmiş-haber-yorumlar dizini olarak. O soğuk, mecburen ortaklaşa kabul edilen kronolojisi en tarafsız yanı. Ruhu, yankısı, alınan mesaj veya üzerinden verilmek istenen mesajlarıyla son derece sübjektif bir hatıra ormanı… Her kesimin diğerini içinde kaybetmek istediği tekelleştirdiği bir orman. Ne demiyordu bir düşünür. Tarih; güçlülerin tarihi. Güçlülerin yaşattığı ve yazdığı bir şey…

Son zamanlarda kim bilir geleceğin çok bekletmeyip erkenden ve bir hurra ile, “İşte geldim!” demeden, insanlığın üstüne üstüne gelivermesinden olmalı ki, çoğu nüfusta bir tarihe kaçış gözlemleniyor. Doğrusu daha düne kadar bir tek inkılabın tarihini bilirdik, bu tarih merakı nereden kaynaklandı, demeden edemeyecek durumdayız. Bize dayatılan şey; çok şanlı fakat henüz yüz yıllık bile bir tarihimizin olmayışıydı. Kendimizi bazen kökleri olmayan, kimlerden olduğu bilinmeyen ve dünyanın ona bakarak hakkında fısıldaştığı bir hiç gibi hissetmemiz için ellerinden geleni yapmışlardı. Buna rağmen büyüklerimiz bizi olabildiğince doğruya yakın ve saklanmış tarihten ve bilincinden haberdar etmeye çalıştılar. Ötelenmiş bir tarihin gereğinden çok yüceltilmesiyle karşılaşmadık diyemeyiz. Fakat haklı bir nedene dayanıyordu. Bıraktığı mirasın üstünde aşağılanmış ve hiçe sayılmış olmanın açtığı yaraya iyi geliyordu. Sonra birden ne olduysa oldu, herkes tarihe abandı. Bir yanda abartılarak anlatılan şanlı tarih övücülerine karşın, diğer yanda hiçbir iyi yan görmeyen tarih sövücüleri türedi. Bir anda Osmanlı ortaya çıkarıldı. Yok sayanlar tarafından da… Ve sanat adıyla ürünler ortaya koydular. 

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/sanatin-tozlu-malzeme-deposu-tarih-6171/

Bu haber toplam 225 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim