• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Aziz Üstel: Bu dönmeler de kim ola!!!

Aziz Üstel: Bu dönmeler de kim ola!!!
İşte beklenen Mesih olduğu öne sürülen Sabatay Sevi 7 Temmuz 1626'da İzmir'de, İspanyol Yahudisi bir ailede dünyaya geldi.

Çağdaş dinler tarihinde Sabataycılar ya da bizim bildiğimizce Dönmeler gibi bir yapılanma çok az vardır. Sabetaycıların öyküsü Kabala öğretisi doğrultusunda bir Mesih inancı efsanesidir. Önce Kabala nedir, bir göz atmakta yarar var. İslam'daki ebced adlı matematik tabanlı şifreleme düzenine özgü bir mantık Kabala'da da vardır.

Ailesi ticaretle ilgilenirken o, ilahiyat, özellikle de mistik ve esoterik bilimlerle uğraşmayı tercih etti. İlk öğretmeni Haham Isaac d'Alba olmuştu. Kabala'yı bir başına anlamaya başladığında yaşı daha on beşti. Dahası on sekizine bastığında kendine bağlı bir öğrenci gurubu vardı. Ailesi onun salt Kabala mistisizmiyle ilgilenmesinden şikayetçiydi. Biraz da dünya işleriyle ilgilenmesi gerektiğine inanmıştı. Bu yüzden onu evlendirdiler. Ancak hem bedenini hem de ruhunu temiz tutmaya yemin etmiş olan Sevi'nin evliliği çok uzun sürmeyecekti. Boşandıktan hemen sonra ailesi onu yeniden evlendirdi. Ama değişen hiç bir şey olmamıştı. Yeniden boşandı!

Sabatay Sevi, diğer Kabalistlerden farklı olarak, Mesih'in kim olduğunu kavramıştı! Beklenen Mesih kendisiydi! İzmirli Hahambaşı Josef Eskapa, onu dinden afaroz etti.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/bu-donmeler-de-kim-ola-yazi-1641105/

Bu haber toplam 281 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim