• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Başkan Arıcan: Çok kültürlü şehirlerin temelinde insana ve inançlara saygı var

Başkan Arıcan: Çok kültürlü şehirlerin temelinde insana ve inançlara saygı var
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, 5. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresinin açılış programında konuştu.

Genel Başkan Arıcan,  “Türkiye Yazarlar Birliği ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle 5. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresini “Çok Dilli, Çok Kültürlü Şehirler” alt başlığı ile 26-27 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirileceğiz. Türkiye Yazarlar Birliği’nin ilkini Ankara’da, ikincisini Konya’da, üçüncüsünü Şanlıurfa’da ve dördüncüsünü de İstanbul’da düzenlediği Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresinin beşincisini Türkiye'nin en önemli tarihi değerlerini bünyesinde barındıran, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin’de; Artuklu Üniversitesi’nin değerli yöneticileri, akademisyenleri, öğrencileri, vatandaşlarımız, yurtiçinden ve yurtdışından ilim ve fikir insanlarımızın katılımı ile yüz yüze gerçekleştirmek üzere planlamıştık. Çalışmalarımız bu yöndeydi ancak dünyada etkili olan ve ülkemizde de hâlâ varlığını sürdüren Covid 19 salgını nedeniyle uluslararası bu ilmi toplantıyı sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak gerçekleştirmek zorunda kaldık.” dedi.

Mardin’de farklılıklar zenginlik olarak görülüyor

Genel Başkan Arıcan,  “Bu kongre için Mardin tesadüfen seçilmiş değildir; camilerin, türbelerin, kiliselerin, manastır ve benzeri dini eserlerin yan yana bulunduğu, farklı dilleri, dinleri ve kültürleri içinde barınan ve bunu koruyarak bugünlere kadar yaşatan Mardin ve Mardinliler gerçekten her türlü övgünün üstünde bir  takdiri hak ediyorlar. Günümüzdeki bir çok şehirde, ticari ve iktisadi uğraşlar,  sosyal ve politik duruşlar, farklı gelenek ve yaşam tarzları olmasına rağmen özlerinde var olan “insana ve inançlara saygı” nedeniyle farklılıklar hep zenginlik olarak görülmüştür.” diye konuştu.

İlim ve İrfanla kurulan şehirler

Konuşmasında Osmanlı döneminde kurulan şehirlerden de örnekler veren Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok dilli çok kültürlü şehirleri konuşurken üç kıtada 600 yıl hüküm süren Osmanlının kurduğu, yaşattığı, koruduğu şehirlere de bakmak gerekir. Farklı dilleri, farklı yaşam tarzları ve farklı kültürleri olan insanlar çok uzun yıllar iç içe, bir olgunluk ve bir ahenk içinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Geçmişin o görkemli şehirlerden olan, İstanbul, Buhara, Medine, Semerkant, Taşkent, Kudüs, Mekke bugün de hâlâ önemini korumaktadır. Bu önem, cadde ve sokakları, mimari yapıları ve sosyal ekonomik durumlarından ziyade o şehirleri kuranların oraya has ilim, hikmet değerlerini de hayata geçirmiş olmalarıdır.”

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 986 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim