• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Bedir Acar: Süheyl Ünver evreni…

Bedir Acar: Süheyl Ünver evreni…
Ülkemizin yetiştirdiği en büyük kültür tarihçilerinden merhum Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, 88 yıl bereketli bir ömür yaşadı; geride, kültür tarihimize damga vuran onlarca eser bırakarak 1986 yılında ebediyete irtihal etti.

Modern dünya, onun gibi çok yönlü insanların yetişmesine hala izin veriyor mu, öyle bir iklim kaldı mı acaba?

Süheyl Ünver denilince önümüze bir 'evren' serilir.

O bir hekim, tıp tarihçisi, ilimler tarihçisi, folklor araştırmacısı, etnograf, yazar, arşivci, ressam, şair, hattat, ebru sanatçısı, müzehhib...

'Bugünkü iklim böylesi alimler yetişmesine izin veriyor mu' diye sormamızın nedeni biraz da bu çok yönlü, donanımlı şahsiyet özellikleridir.

Süheyl Ünver yaşadığı sürece ve gittiği her yerde yazı, çizim ve resimleriyle tarihi, dini ve sivil mimari eserlerimizi kayda geçirdi, defterler tuttu; ki o defterler, kültürel hafızamızın en kıymetli eserleri arasında yer alıyor.

Ünver'in, beş ciltlik İstanbul RisaleleriOrta Anadolu DefterleriEdirne DefterleriKonya Defterleri böyle bir vatan sevgisiyle ortaya çıktı.

Türk tarihini ve kültürünü yekpare bir bütünlük içinde çift yönlü bir sarmala dönüştüren Süheyl Ünver, 'sürekliliği' sağlayan en önemli şahsiyetlerden biri oldu, bu inançla eserler verdi, öğrenciler yetiştirdi.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/bedir-acar/suheyl-unver-evreni/haber-1191101

Bu haber toplam 214 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim