• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Bekir Sıddık Soysal: SANAT YAZILARI-I: Geleneğin aynasından yansıyan sanat ışığı

Bekir Sıddık Soysal: SANAT YAZILARI-I: Geleneğin aynasından yansıyan sanat ışığı
Geleneksel sanatlarımız modern hayat içine gözünü açıp, nisyan perdesini araladığı günden itibaren mazi içinde kaybettiği izi ihtirasla sürmeye başladı.

Milli benliğimizin hakiki birer aynası güven vesikası olan geleneksel plastik sanatlarımız, insanımıza kendi asli (orijinal) değerleri üzerinden ibda fırsatı, medeniyetini yeniden ihya ve inşa iradesi kazandıracak yeni bir başlangıcın zeminini oluşturuyordu.

Diğer yanda; bütün zamanların (kendi gelenek ve iç dinamiklerinin yanında), kendinden önceki bütün tecrübelerin ve tesirlerin, birikim ve donanımıyla gelip, çelik tabanlı ayakları ile geleneğimizin, yani geçmişimizin üzerine basan ve onu ezen Batı zihniyet ve sanatı, ülkemizde hükmeden kesimlerin adeta dini gibiydi.

Onlar bu ithal sanat anlayışlarını kuvvetli bir iman halinde yaşatırken geleneğe ait olana karşı tiksinti ve küçümseme hissi içinde, kendisi gibi düşünmeyenlere karşı kibirli ve hasım idiler.   

İlk izciler, bu kültürel ezilmişlik vasatında, delikanlı bir duruşla keşif ve tespitlerine yaratıcı vasıflarını da katarak milli bir sanat zihniyetini tesis için fevkalade gayret sarf ettiler. Muhafazakâr kesimleri edebiyat ve musiki dışında (ki bu alanlarda da ilgi oldukça nisbîdir) sanatla özellikle plastik sanatla ilişkilendirdiler. Bu ilişki ile şehir ortamında köy hayatı süren -büyük bir çoğunluğu itibariyle- söz konusu kesim için şehirlileşme süreci başlamış oldu. Bu insanlar, ya sanatın kendisine ya da sanat ürünlerine karşı yoğun bir ilgi duymaya başladı.

Ancak günümüzde giderek artan bu ilgi, zamanı, eşyayı, tabiatı anlamlandırıp yeni ile eskinin sentezinde, orijinal bir güzel anlayışı ve yeniden doğuşun (Rönesans) önünü açacak bir dinamik olmaktan uzaktır.     

İnsanımızın yeniden şehirlileşme sürecinde sanat ürünlerine ilgi duyması ve bu ürünlerin aynı zamanda turistik hediye bağlamında özgün bir yer edinmesi, söz konusu sanat alanına ilginin yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Bu alanın günümüzdeki ustaları, hâlâ isimlerini saygı ile sıraladığım büyük usta ve yol erlerinin zihniyetini, ahlâkını sürdürerek meseleyi diğerkâm bir anlayışla bir emanet telakki ederek yeni nesillere taşımaktadırlar.

Klasik sanat ürünlerinin Batı tarzı sanat ürünlerinin rağmına bir yatırım ve prestij alanı olarak değer ifade ettiğini vurgulayarak zenginlerimizi yönlendiren meşhur antikacı Rafi Portakal’ın hakkını da teslim etmek lazım. Onun tavsiyesini dikkate alan değerli iş adamlarımızı, özellikle Sakıp Sabancı’yı minnet ve şükranla anmak boynumuzun borcudur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/sanat-yazilari-i-gelenegin-aynasindan-yansiyan-sanat-isigi-makale,2708.html

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim