• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

Bir Serginin Ardından; Panama Büyükelçisi Sayın Mariela Sagel Gözünden Mehmet Akif Ersoy

Bir Serginin Ardından; Panama Büyükelçisi Sayın Mariela Sagel Gözünden Mehmet Akif Ersoy
Panama Büyükelçisi Sayın Mariela Sagel tarafndan, İstiklal Marşımız ve Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy hakkında İspanyolca olarak kaleme alınan makale.

MİLLİ MARŞLAR

Milli marşlar her ülkenin kendine özgü sembolik derlemeleridir.  Bir ulusun bütünleşmesini ve güçlü bir milli kimliğinin oluşmasını sağlamışlardır.

Yazar: Mariela Sagel

Bilindiği üzere milli marşlar her ülkede büyük bir milli ve güçlü bilincin oluşmasını sağlamıştır. Bunun en önemli göstergeleri olarak diplomatik törenlerde, her ülkenin milli bayramlarında, güven mektubunun arzında vb. zamanlarda ilgili ülkenin milli marşı çalınır ve seslendirilir.

Dünyadaki ilk milli marşın Hollanda Krallığı’nın Milli Marşı olduğu bilinmektedir. Wilhelmus tarafından kaleme alınan bahse konu marşın tarihi 1568 tarihine uzanmaktadır. İspanyol hâkimiyetine karşı çıkan Prens Guillermo’nun onuruna kaleme alınmıştır. Sözlerine dikkatlice bakılırsa İspanya Monarşisine yani dönemin kralı II. Felipe’ye karşı çıkışın simgelendiği görülecektir. Hollanda’nın resmi milli marşı olarak kabul edilmesi 1932 yılını bulmuştur. Bu milli marş diğerlerinde göre değişiklik göstermektedir. Çünkü ülkeden değil monarşiden bahsedilmektedir.

19.yüzyıldan itibaren dünyada milli marşların benimsenmesinde önemli bir artış gözlemlenir. 1745 yılında İngiltere “God Save the Queen” [Allah Kraliçeyi Korusun] başlıklı milli marşı kullanmaya başlar. Buna müteakip, 1770 yılında İspanya Kraliyet Marşının benimsendiği görülür. 1778’de Danimarka’nın Kong Kristian adlı marşını ve 1780’de ise ABD’nin “The Star-Spangled Banner” [Yıldız-Bezeli Sancak] adlı marşı benimsediği bilinmektedir.

Devamı: https://www.ankara.edu.tr/bir-serginin-ardindan-panama-buyukelcisi-sayin-mariela-sagel-gozuden-mehmet-akif-ersoy/

Bu haber toplam 289 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim