• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Bülent Orakoğlu: İran’ın etkisinde hareket eden milis gücü Haşdi Şabi PKK’lı teröristleri maaşa bağladı

Bülent Orakoğlu: İran’ın etkisinde hareket eden milis gücü Haşdi Şabi PKK’lı teröristleri maaşa bağladı
Türkiye’nin Suriye’de artan terör faaliyetleri sonrası Kuzey Suriye’ye yapacağı askeri harekatta kararlı bir duruş sergilemesi PKK terör örgütü ve Haşdi Şabi cephesini hareketlendirdi.

 Irak ve Suriye’de ittifak hâlinde olan iki örgüt, Irak’ın PKK işgali altındaki sınır ilçesi Sincar’dan Suriye’ye militan, silah ve cephane sevkiyatı başlattı. 25-30 kişilik gruplar halinde sınırı geçen Haşdi Şabi ve PKK militanlarının sayısı 1500’ü aştı. İran’ın Sincar’ı kontol etme amaçlı ilk hamlesi bölgeyi işgal eden ve Sincar Koruma Birliği (YBŞ) paravan yapılanması adı altında faaliyet yürüten PKK’lı teröristleri lokal güvenlik gücü ismiyle maaşa bağlamak oldu. Bu yolla önce 600 daha sonra ise 800 bölücü terörist Bağdat’tan maaş almaya başladı. Haşdi Şabi bünyesinde gösterilen bu teröristlere 400 ila 550 dolar arasında aylık ödeniyor. Türkiye’nin zaman zaman hava operasyonları ile vurduğu bölge, PKK’nın Kandil-Suriye sevkiyatında önemli yer tutuyor. Suriye sınırında bulunan Sincar aynı zamanda insan, silah, uyuşturucu kaçakçılığı açısından da PKK/YPG terör örgütünün en önemli gelir ve lojistik kanalı durumunda.

IRAK HÜKÜMETİ SİNCAR ANLAŞMASI GEREĞİ PKK/YPG’DEN SİNCAR’I TERK ETMESİNİ İSTEDİ

ABD arabuluculuğunda. 9 Ekim 2020 yılında yapılan Sincar anlaşmasında tüm harici unsurların bölgeden çıkarılması ve KDP Peşmergeleri ile birlikte kontrolün Irak ordusuna devri konusunda anlaşma sağlanmıştı. Ancak Irak’ta ‘devlet içinde devlet konumunda’ olan Haşdi Şabi ve PKK-YPG terör örgütü bu anlaşmanın hayata geçmemesi için inatla çabalıyorlar. Nitekim, Türkiye’nin başarılı operasyonları sonucu Irak yönetimi 9 Ekim’de yapılan Sincar Mutabakatı’nı hatırlatarak PKK/YPG’nin Sincar’ı terk etmesini istedi. Terör örgütü çekilmeyi reddetti ve kontrol noktalarında başlayan gerilim çatışmaya dönüştü. İran’ın yoğun çabası sonrası taraflar çatışmayı durdurdu, Irak ordusu ele geçirdiği noktalardan çekildi.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/bulent-orakoglu/iranin-etkisinde-hareket-eden-milis-gucu-hasdi-sabi-pkkli-teroristleri-maasa-bagladi-2063628

Bu haber toplam 204 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim