• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Bülent Orakoğlu: Yunan Başbakanı 12 Eylül darbesini saatler önce nasıl öğrendi?

Bülent Orakoğlu: Yunan Başbakanı 12 Eylül darbesini saatler önce nasıl öğrendi?

Siyasi tarihimizin en büyük kara deliklerinden biri olan 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 40 yıl geçti. Ancak yaşanan acılar ve travmalar toplumda etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Kolay değil onlarca insan asıldı, 600 bin insan işkence gördü, iki milyona yakın insan tutuklandı. 60, 71 darbelerinden yaklaşık 10 yıl sonra Türkiye 3’üncü darbe ile muhatap edilmişti. 12 Eylül ilk darbe olmadığı gibi son darbe de değildi. 27 Mayıs’tan farklı olarak 12 Eylül darbesi emir komuta zinciri içinde yapılmıştı. 12 Eylül’de olduğu gibi sadece iktidar ve sağ politikacılar değil, bütün partiler ve politikacılar faaliyetten yasaklanmış, soruşturmalar, tutuklamalar sıradan halka kadar inmişti. Darbe yüzünden memleketin yaşadığı ekonomik kayıpları 50,4 milyar dolar olarak tespit edilmişti.

Darbe öncesinde 1974 tarihinde Anti-Amerikan Ecevit-Erbakan koalisyonunun Kıbrıs’a asker çıkarması, barış temin edildikten sonra da askerleri geri çekmemesini bahane eden ABD ve Batı, Türkiye’ye ağır ‘’ekonomik ambargo’’uygulamak suretiyle ülkemizde enflasyonu neredeyse %100’ü aşacak şekilde körüklemişlerdir. Bu operasyon sonucunda TL’nin değeri çok düşürülmüş pek çok zaruri ihtiyaç maddesi petrol, gaz,yağ sigara ve pek çok bulunmaz olmuştu. Diğer taraftan ülkemiz ciddi bir ideolojik kamplaşmanın içine itilmiştir. 1974 Rahşan Affı ile hapisten tahliye edilen sağ ve sol gruplar arasında yaşanan çatışmalar terör faaliyetleri önlenemez olmuştur. 

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/bulentorakoglu/yunan-basbakani-12-eylul-darbesini-saatler-once-nasil-ogrendi-2056246

Bu haber toplam 155 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim