• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Burhanettin Duran: Paşinyan zorda, Biden harekete geçer mi?

Burhanettin Duran: Paşinyan zorda, Biden harekete geçer mi?

Ermenistan Başbakanı Paşinyan zorda. Ordu, Paşinyan hükümetinin istifasını isteyen bir bildiri yayımladı. Bildiriyi "darbe gir-i şimi" olarak niteleyen Paşinyan ise hem genelkurmay başkanını görevden aldı hem de destekçileri ile birlikte meydanlara indi. Eski devlet başkanı Koçaryan ve eski Başbakan Manukyan'ın ordunun bildirisine destek vermesi, Ermeni siyasetinde bütün zembereklerin boşaldığını gösteriyor. İkinci Dağlık Karabağ savaşında ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'ın karışması dünya için şaşırtıcı olmadı. Savaştaki yenilginin sorumlusunun kim olduğu tartışması içerdeki siyaset kazanını kaynatıyordu. Ağır eleştiri altındaki Paşinyan'ın "İskender füzelerinin patlamadığını" söyleyerek Rus savunma silahlarını hedef alması Moskova'yı rahatsız etti. Ordu ise yenilgiyi Paşinyan'ın hatalı dış politika kararlarına bağlıyor. Aslında sorumlunun tespitinde bu argümanların hepsinin haklılık payı var.

Paşinyan'nın hatası, Rusya'nın hesabı
ABD'ye yakın bir isim olarak Paşinyan, ülkesindeki Rus nüfuzu ile Batı ittifakına yaklaşma dengesini yönetemedi. Azerbaycan'ın askeri hazırlığını, Türkiye'den aldığı desteği ve Rusya ile yürüttüğü etkin diplomasiyi öngöremeyen Paşinyan'ın Batı başkentlerine yaptığı çağrılar da karşılıksız kaldı. Çözüm işgal altındaki Azeri topraklarının Bakü'ye devredilmesi iken Paşinyan, milliyetçi havanın etkisi ile kazanamayacağı bir savaşa girdi. Rus savunma silahlar-ı nın Türk SİHA'ları karşısında etkisiz kaldığı doğru. 30 yıl boyunca Bakü, Dağlık Karabağ'ı almak için, Erivan ise savunma için büyük hazırlık yaptı. Erivan'ın Rus silahları ile yaptığı hazırlık küçümsenemez. Dağlık bölgede halkalar şeklinde tepelere doğru uzanan mevzilerde tanklarla ve toplarla çok iyi bir savunma hattı kurdu. 

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2021/02/26/pasinyan-zorda-biden-harekete-gecer-mi

Bu haber toplam 168 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim