• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Burhanettin Duran: Türkiye'nin Rusya politikasını doğru anlamak

Burhanettin Duran: Türkiye'nin Rusya politikasını doğru anlamak
Soçi görüşmesinin yankıları devam ediyor.

 Tahıl koridorunun açılması konusunda Türkiye'yi övgüye layık bulan Batı medyası, Soçi görüşmesindeki Türkiye- Rusya yakınlaşması fotoğrafından rahatsız. Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın risk aldığını belirterek ABD'nin "ikincil yaptırımları riski" tehdidine yöneldi bile. Avrupa medyası da Erdoğan'ın savaşın iki tarafı ile yürüttüğü diplomasiyi hayranlıkla karışık duygularla ele alıyor. Ancak Türkiye'nin jeopolitik önemini kullanarak AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının yarattığı boşluğu doldurmakta "fırsatçılık" gösterdiğini iddia etmekten geri kalmıyor. Bütün bu değerlendirmelerin büyük bir kısmı propaganda mahiyeti taşıyor. Diğer bir kısmı ise Türkiye'nin Rusya politikasını doğru analiz etmemekle malul.

***

Her şeyden önce Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşebilen noktada kalması tüm dünya, Batı ittifakı ve elbette ülkemiz için çok değerli. Ukrayna Savaşı'ndan sonra bazı Avrupa liderlerinin Putin ile müzakere etmeyi başaramamasına karşılık Erdoğan'ın önce iki tarafın dışişleri bakanlarını buluşturabilmesi ve sonra tahıl sevkiyatını başlatması önemli başarılar. İki tarafla görüşebilmek Türkiye'nin yükünü artırdığı gibi bazı fırsatlar da sunuyor. Kovid salgını sonrası lojistik açıdan değeri tekrar görülen Türkiye'ye hem Avrupa'dan hem Körfez'den hem de Rusya'dan yeni yatırımların ve ticari ilginin yönelmesi sürpriz değil. Tahıl sevkiyatında görüldüğü üzere bu stratejik rol Türkiye'ye sorumluluklar da yüklüyor. Karadeniz'in önemli ülkelerinden birisi ve Boğazların hâkimi olarak Türkiye savaşın derinleşmesini değil ateşkes ve barışın gelmesini istiyor. Bunun için de kendine özgü bir aktif tarafsızlık politikası uyguluyor. Moskova'nın eleştirilerine rağmen Ukrayna'ya SİHA veren Türkiye, aynı zamanda ABD ve AB'nin Rusya yaptırımlarını uygulamıyor, diğer birçok dünya ülkesi gibi. Soçi zirvesinde Türkiye ve Rusya arasında derinleştirilen ekonomik- ticari ilişkiler de Batı yaptırımlarını etkisiz kılma niyeti taşımıyor. Ankara bu konuda gerekli dengeyi koruyor.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2022/08/12/turkiyenin-rusya-politikasini-dogru-anlamak

Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim