• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Can Kemal Özer: ‘İlaç’ savaş ve suç ürünüdür

Can Kemal Özer: ‘İlaç’ savaş ve suç ürünüdür

Başlığımız bir ironi ihtiva etmez, aksine gerçeğin ta kendisidir. Şöyle ki, bugünkü ilaç endüstrisi yahut ilaç furyası, istila savaşına 1930’larda sülfanomitlerin -bilinen ifadesiyle antibiyotiklerin- ortaya çıkarılmasıyla başlar. Ardından gelen penisilin, savaş endüstrisinin en güçlü silahı olur. Hitler ve ekibinin bu işte etkisi akıldan çıkarılmamalıdır.

1900’ün başında dünyada ilaç firması adıyla sadece Bayer ve Hoechst mevcuttu. 2. Cihan Harbi ile ortaya çıkan durum en çok bu sektörün işine yarar ve Ciba Geigy, Eli Llly, Glaxo, Roche, Pfizer ve Sandoz (Novartis) gibi firmalar eklenir.

Bayer 1845’de bir boya şirketi olarak kurulur. Bayer’de kimyager olarak çalışan Felix Hoffmann, babasının artrit ağrısını hafifletmek için kadim tıp kitaplarını okur. Söğüt ağacının ağrı dindirici olarak kullanıldığını öğrenir. Ardından 1897’de söğütteki asetilsalisilik asiti (ASA) ekstrakte ederek ayrıştırır. Babasının ağrılarını dindirmesi üzerine, Bayer firması ilaç sektörüne girer ve bu ürünü ‘Aspirin’ adıyla ağrı kesici olarak satmaya başlar.
Her yerde, her derde “deva” bir ilaç olarak pazarlanmaya başlanır ve Bayer asıl servetini buradan elde eder. Günümüzde aynı masalla satılan bu ilaç ile ilk üretildiği formu arasında isim benzerliği dışında pek bağ kalmamıştır. Bugün dünyanın en “şeytan şirketi” olarak adlandırılan, atom bombası, kolanın hammaddesi, turuncu madde, DDT ve dünyanın en ölümcül zehirlerinden Roundup’un da üreticisi olan Monsanto’yu satın alan Bayer, 2. Cihan Harbi’nde insanlığa karşı suçlara katıldığı için savaş sonrası lağvedilirse de ardından aynı adla yeniden kurulur.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/ilac-savas-ve-suc-urunudur/

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim