• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden D. Mehmet Doğan’a Fahri Doktora

Çanakkale Onsekiz Mart  Üniversitesi’nden D. Mehmet Doğan’a Fahri Doktora
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’a bir “fahri doktora” da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) verdi.

Daha önce, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin, Türk düşünce, kültür ve edebiyat alanına yaptığı katkıları dolayısıyla “fahri doktora” unvanı verdiği Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’a bir “fahri doktora” da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) verdi

 

12 Nisan 2018 Perşembe günü ÇOMÜ’de düzenlenen “Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik" konulu sempozyumun açılış konuşmalarının ardından, D. Mehmet Doğan’a fahri doktora tevcih törenine geçildi.

ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi  Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç. Dr. Feridun Hakan Özkan, Doğan’ın öz geçmişini okudu, eserleri ve dil, edebiyat ve kültürümüze hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Daha sonra, ÇOMÜ senatosunun fahri doktoro ile ilgili kararını okudu ve doktoranın verilme nedenlerini açıkladı.

Çanakkale Onsekiz Mart  Üniversitesi Rektörü Prof.  Dr.  Yücel Acer,  Doğan’a doktora belgesini vererek cübbe giydirdi. Terzioğlu Kampüsü'ndeki Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Rektör  Acer, “TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Türk dili  ve edebiyatı alanlarındaki eser ve çalışmaları nedeniyle, Üniversitemiz Senatosu tarafından “Fahri Doktora Belgesi” ile onurlandırılmıştır. Kendisini tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Doğan’ın ÇOMÜ kimliğini ise Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk verdi.

D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada, fahri doktora unvanı tevcihi dolayısıyla Rektör Prof.  Dr.  Yücel Acer’e ve öğretim üyelerine teşekkür etti.

ÇOMÜ TV’nin canlı olarak yayınladığı fahri doktora takdim törenine, Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, TYB Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Âdem Uzun, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, TYB Başkan danışmanı İbrahim Ulvi Yavuz, Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdağ, TYB Sanat danışmanı Bekir Soysal, TYB kurucularından Necmeddin Turinay, TYB İstanbul Şubesi başkanı Mahmut Bıyıklı, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, akademisyenler, Genç TYB mensupları ve öğrenciler katıldı.

D. Mehmet Doğan fahri doktora tevcih töreninde yaptığı teşekkür konuşmasına Çanakkale adının çok küçük yaşlarda zihnine silenmemek üzere kazınan yerlerden olduğunu belirterek başladı. Çocukluğunda hayatta olan Çanakkale gazilerinin hikâyelerini dinleyerek büyüdüğünü, bu savaşlar savaşının milletimizin zihninde meydana getirdiği tesirleri böylece derinden hissettiğini, Osmanlığının büyüklüğüne yakışır emperyalizme karşı son mukavemet hamlesinin bugünkü varoluşumuzun temelini oluşturduğunu belirtti.

Konuşmasının devamında Çanakkale’nin, Gelibolu’nun tarihi önemi üzerinde durdu. Bir Ankaralı olarak bu önemin oluşumunda Ankaralı Yazıcı Salih ve onun oğulları Hacı Bayram-ı Veli bağlısı Mehmet’in Muhammediye ve Ahmed Bican’ın Envarülaşıkin isimli eserlerinin zihin dünyamızdaki yüzyıllar süren güçlü tesirinin altını çizen Doğan “O büyük savaşın arkaplanında bu eserlerin beslediği halkımızın din, millet ve vatan aşkı var” dedi. Süleyman Paşa’nın Çanakkale boğazını sallarla geçerek Rumeli fethini başlatmasının tarihimizin dönüm noktalarından olduğunu belirten Doğan, onun Bolayır’daki türbesinin yanında 19. yüzyılın büyük vatan şairi Namık Kemal’in kabrinin olmasının tesadüf olmadığını söyledi. Doğan, bütün bu hissiyat içinde Çanakkale Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora tevcihinin fevkalade heyecan verici olduğunu ifade etti.

D. Mehmet Doğan teşekkür konuşmasının ardından “Millikten yerliliğe, mahallilikten yerelliğe yakın dönemde düşünce, edebiyat ve sanat kavram dünyalarının teşekkülü hakkında” başlıklı bildirisini sundu.

img-20180412-wa0009.jpgimg-20180412-wa0005.jpg

Bu haber toplam 3649 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim