• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Cihat Yaycı: "Kerkük Türk'tür, Türk kalacaktır" sözü sadece slogan değildir

Cihat Yaycı: "Kerkük Türk'tür, Türk kalacaktır" sözü sadece slogan değildir
Türk yurdu yani “Gökyurt Konağı” olan Kerkük konusunu konuşurken öncelikle meselenin Kerkük değil, “Musul Vilayeti meselesi” olduğunu vurgulamak gerekir.

Birinci Dünya Savaşı'nda, Lozan Antlaşması ve sonrasında konuşulan konu ve meselenin, içinde Kerkük’ün de bulunduğu, “Musul Vilayeti” olduğunu tarihi belgelerden kolayca anlıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin daha yeni kuruluğu günlerde “Musul Vilayeti” meselesi Türkiye’yi İngilizler ile neredeyse savaş noktasına kadar getirmişti.

1926 yılında anlaşma ile belirlenen “Brüksel hattı” da Musul sınırları idi. Türkiye’ye bu anlaşma ile verilen pay da Kerkük’ün de içinde bulunduğu Musul Vilayeti petrollerindendi.


Dolayısıyla değerli Zekeriya Kurşun Hocamızın da ifade ettiği gibi; “Erbil, Süleymaniye, Sincar, Tavuk, Tuzhurmatu, Telafer vesaire ve en önemlisi Kerkük de Musul Meselesi'nin içinde yer almaktadır. Bizim bu meseleyi küçük parçalara bölerek okuma lüksümüz yoktur. Coğrafya da, tarih de, bölgenin jeopolitiği de buna müsaade etmez. Zira coğrafya bu bölgenin kaderini bütünleştirmiştir.”

IRAK TÜRKLÜĞÜNE GİYDİRİLEN ATEŞTEN GÖMLEK VE ÇOK BOYUTLU KISKA

Devamı: https://www.gazeteoku.com/yazar/cihat-yayci/kerkuk-turktur-turk-kalacaktir-sozu-sadece-slogan-degildir/1038078

Bu haber toplam 345 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim