• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

“Çok Dillilik, Çok Kültürlülük Şehir İçin Bir Zenginliktir”

“Çok Dillilik, Çok Kültürlülük Şehir İçin Bir Zenginliktir”
5. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi “Çok Dilli, Çok Kültürlü Şehirler” alt başlığı ile; 26-27 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen, salgın nedeniyle twitter@mardinartuklu, ınstagramartuklu.universitesi ve www.youtube.com/maunim sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan program büyük ilgi gördü.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu,  Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ömer Bozkurt’un açılış konuşmalarını yaptıkları kongrede sunulan bildiriler daha sonra kitap olarak da yayımlanacak.

Kongre, Prof. Dr. Ömer Bozkurt’un yönettiği açılış oturumunda; Prof. Dr. Şükrü Karatepe / “Albert Gabriel’in Türkiye’de Şehir Tarihi Çalışmalarına Katkısı”, Prof. Dr. İbrahim Özcoşar / “İslam/Osmanlı Şehri Bağlamında Modern Şehir Tarihi Teorilerinin Çöküşü” ve Prof. Dr. Suphi Saatçi / “Medeniyetin Beşiği Şehir” bildirilerini sundular.

Birinci oturumu Prof. Dr. Ömer Bozkurt yönetti. Bu oturumda bildiri sunanlar ve konu başlıkları: Prof. Dr. Rahman Ademi / “Merhum Aliya İzetbegoviç’in Doğduğu Yukarı Aziziye’nin Kuruluşu”, Prof. Dr. Osman Gümüşçü / “Türk İskân Sistemi veya Uc-Fetih-İskân Döngüsü (X.-XVI. Yüzyıl)” Doç. Dr. Yüksel Özgen / Bir Şehir Arşivi Örneği: “Çankırı Doktor Rıfkı Kamil Urga Arşivi” ve  Dr. Öğr. Üyesi Osman Cengiz / XVIII-XIX. Yüzyılda Modern Şehir Kültürü ve Kentselleşme: Optimum Yönelimleri”  

 

Dr. Öğr. Üyesi Caner Yelbaşı ikinci oturumu yönetti. Prof. Dr. Mustafa Orçan / “Mardin’in Kadim Değer ve İmkânlarının Mo(der)nizmle İmtihanı”. Doç. Dr. Kemal Özkurt / “Türk Cumhuriyetleri Banknotlarında Şehirler ve Mimarlık Eserleri” Dr. Yahya Aydın / “Çok Kültürlülüğü Yeniden Düşünmek: İngiltere, Leicester Örneği” ve Öğr. Gör. Edip Özkan / Şehir, Yaşam ve Ekonomi Açısından Savur (233 nolu Şeriyye Sicili Bağlamında)

Prof. Dr. Vahap Özpolat’ın yönettiği üçüncü oturumda ise bildiri konuları ve bildiri sahipleri ise; Dursun Çiçek / Düşünen Şehirler ve Bir Şehir Nasıl Düşünür?” Enes Taş / Üsküdar Antikacılar Çarşısı’ndan Kentin Dönüşümünü Anlamak”, Orçun Aydoğdu / “Samsun Matbuatında Çok Kültürlülük”

İkinci günün ilk oturumunu Prof. Dr. Beyhan Kanter yönetti. Bildirilerin konu başlıkları ve bildiri sahipleri ise;Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Uğur Karadeniz / “Klasik Türk Şiiri Perspektifinden Osmanlı Şehir ve Mimarisi”, Doç. Dr. Yakup Öztürk / “Bursa Mecmuası Dergisi ve Bursa’da Edebî-Kültürel Muhit”, Fahri Tuna / “Yaşayan Portreler Üzerinden Tarihi Şehirleri Okuma Denemesi: ‘Sizsiz Bu Şehirler Kaç Para Eder Lo!’ ve Ayten Dirier / Reyhanî, Oryantalleşmiş Zeybektir.”

Doç. Dr. Abdurrahman Demirci’nin yönettiği beşinci oturumda konu başlıkları ve bildirileri sunanlar:  Dr. Sıraç Aktürk / “Modernleşme Dönemi Osmanlısında Bir Ulema Ailesi: Hakizâde Ailesi”, Cihan Aktaş / “Sanatın Dile Dönüşmesi: Deido’nun Canavarı”,” Deniz Polater / “Kadim Anadolu Coğrafyasında Çok Dilli ve Çok Kültürlü Bir Şehir: İstanbul”

Altıncı otumun Başkanı: Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir. Bu bölümde bildiri sunanlar ve konu başlıkları; Prof. Dr. Hanife Nalan Genç / “Bir Kentin Öyküsü: Kafamda Bir Tuhaflık”, Prof. Dr. Ali Uzay Peker / “Şehrin İhyası”,  Mehmet Şimşek / “110 Yıllık Ötekinin Belleği… Süryani Harfli Türkçe Yazılmış Gazetelerde “Diyarbakır Şehri” ve Şekip Yurtaşer & Doç. Dr. Cemil İnan / “Batık Hazine Mardin Halk Kültürü Batıl İnançlar”

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Salık altıncı otumun başkanlığını yaptı. Bu oturum bildiri sunanlar ve konuları : Dr. Talat Koçak / “Geç Antik Çağ’da Anadolu Kentlerinde Değişim ve Dönüşüm”,  Doç. Dr. Selim Kaya & Fatma Gülşen Koçak / “Ortaçağ Anadolu Türk Şehir Tarihinden Bir Kesit: Sosyal Hayat, Mekân ve Mabed Bağlamında Afyonkarahisar Üzerine Bir Değerlendirme” , Dr. Selami Kurt / “Osmanlıdan Cumhuriyete İlk Bilimsel Şehir Tarihi Çalışmaları: Tarih-i Osmânî,” Encümeni Mecmuası Bağlamında Bir Araştırma”, Dr. Mehmet Tuğrul / “Mostar Vakıflarının Sosyal Boyutları”

İki süren kongrenin son oturumunu Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş yönetti. Bu oturumunsa sunulan bildiriler ve konu başlıkları: Dr. Öğr. Üyesi Erdem Dönmez / “Hüseyin Atlansoy’un Şiirlerinde Kentin Görünümü”, Mehmet Ali Abakay / “Diyarbakır Örneğinde Şehir Tarihi Yazarlığı ve Gezi Rehberi Eleştirisi” ve Doç. Dr. Muhammet Enes Kala / D. Mehmet Doğan’ın Şehir Telakkisinden Şehre Bakmak.”   

Akademisyenlerin, bilim insanlarının, şehir tarihi yazarları ve gazetecilerin katıldığı kongrede; Çok dilli, çok kültürlü şehirler,  Osmanlılarda şehircilik anlayışı, çok kültürlülük şehir hayatını nasıl etkiliyor, medeniyet ve şehir ilişkisi gibi konularda bildiriler sunuldu.

                                                                                                           Mahmut Erdemir

env-wzmxuamfu1t.jpgenvmrl6w4aerr9s.jpgenvtltvwmaazgej.jpg

envxcbkxeaaeooj-001.jpgen03qlkxeaaba5l.jpgen0z8e6xiaevvv-.jpg

Bu haber toplam 1545 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim