• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

D. Mehmet Doğan: Menderes’ten Özal’a Ankara hastahaneleri

D. Mehmet Doğan: Menderes’ten Özal’a Ankara hastahaneleri
(Şehir ve hastahane 3)

Benim çocukluğumdan hatırımda kalan, yapılışına da şahit olduğumuz abidevî bir hastahane binası var: Ankara Hastahanesi. 1954’de inşatına başlanmış ve 1957’de açılmış. Aynı yıl Dışkapı’da Sosyal Sigortalar Kurumu’nun işçiler için yaptırdığı hastahanenin de temeli atılmıştır. Resmî hastahaneler esas olarak memurları muhatap alırken, ilk defa işçilerin muhatap alındığı böyle bir hastahane açılmıştır: Yıl 1964. Aynı yıl Yüksek İhtisas Hastahanesi de hizmete girmiştir.

ankara-hastanesi.jpg

Üniversite hastahaneleri

Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı’nın Çocuk Hastahanesi nüvesinden türemiş, böylece Hacettepe Tıp fakültesi hastahanesi ortaya çıkmıştır. Ona yakın bir mevkide Ankara Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastahanesi 1985’te hizmete girmiştir. Daha sonra Gazi Tıp Hastahanesi hizmet vermeye başlamıştır. 1989 yılında Demetevler’de hizmete giren Ankara Onkoloji Hastanesini de unutmayalım.

Galiba Ankara’da son devlet hastahanesi 2004’te açılan Atatürk Hastahanesi’dir. Mimarisini en fazla beğendiğim, düzayak bir hastahane (idi).

          Sağlık devrimi nedir ve nasıl yapılır?

1972’de SSK’lı olarak Tarih Kurumu’nda işe başladım, hiç memuriyet yapmadım. Hayatım boyunca SSK hastahanelerinden şahsen faydalanmadım/faydalanamadım. Büyük oğlum küçükken ciddi bir kaza geçirdi, bazı yüksek maliyetli filmlerin çekilmesi için kuyruğa girdim. Önümde Diyarbakırlı, Bingöllü ardımda Afyonlu, Kastamonulu sıra bekliyor. Uzun bir kuyruğu vatandaş olarak beklemeye azmettiğim halde, kendime yediremedim, gücüm elverdiğince dışarıdaki görüntüleme merkezlerinde işlemleri yaptırdım.

Çocuklar küçük yaşlarda enfeksiyon geçirir, penisilin iğneleri yazılır. Bunları kliniklerde, eczanelerde yaptırırsınız. Ya bayram günleri? Her yer kapalıdır. O zaman evimize yakın Gülhane vardı. Oraya başvurduk. Bir saat kadar bekledik. Aşağıdan yukarıya soruldu ve sonuç alamadan oradan ayrıldık. Aynı şeyi Dışkapı SSK Hastahanesi’nde denedik. Ondan da sonuç alamadık. Araya taraya mahallede bir hemşire bulduk da, mesele halloldu.

17 yıl önce eşimin kalp kapakçığı ameliyatı olması icab etti. Bunun en iyi özel bir hastahanede yapılabileceği tanıdık doktorlar tarafından ifade edildi. Bu işi en iyi yapacak doktor-cerrah oradaydı. Mecburen oranın yolunu tuttuk. O sırada RTÜK’de idik. Tam bizim ameliyat yapılırken bir yönetmelik veya kararname, çıktı ve bizim yüksek maliyete katlanmak zorunda olduğumuz ameliyatın masrafları devlet tarafından karşılandı. Böylece sağlık devrimini ilk defa hissettik. Tabiî arkası geldi.

“Sağlıkta sosyalizasyon dünyada benzerine az rastlanır bir şekilde uygulanmaya başlandı”, desem mübalağa olmaz sanırım. Sağlık hizmetleri Türkiye’de bazı cüz’i ödemeler dışında ücretsiz. O cüz’i ödemeler bile zaman zaman dile dolayanlara bir zamanları hatırlatmak nafile!

 

Bu haber toplam 1027 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim