• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

D. Mehmet Doğan: Milli Mücadele sonrasındaki ideolojik değişim Âkif’in hayatını değiştirdi

D. Mehmet Doğan: Milli Mücadele sonrasındaki ideolojik değişim Âkif’in hayatını değiştirdi
Türkiye Yazarlar Birliği, vefatının 85. yılı dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenledi.

27 Aralık 2021 tarihinde, İstiklal Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un Milli Marşımızı yazdığı Tacettin Dergahındaki anma programına Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı ve Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Vakıflar Ankara Bölge Müdürü 

Ferhat Türkoğlu, Özel Çağrı Okulları Kurucu Genel Müdürü Nuran Altunbaş, öğrenciler, öğretmenler, yazarlar, şairler ve vatandaşlar katıldı.img_6542.jpg

Türkiye Kur-ânı Kerimi güzel okuma yarışması birincisi Hafız Mustafa Özyılmaz’ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda önce İstiklal Marşı okundu.

Programın açılışında bir konuşma yapan Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı ve Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, “Mehmet Âkif, 1923’e kadar milleti vatanı dini, imanı için mücadele etti. 1923’ten 1926'ya kadar da sistem Mehmet Akif'i hayatın dışına atmak için mücadele etti. Hatta Mehmet Akif bir şiirinde diyor, “sen kumda oyna dediler” diye. Çünkü 1923’ e kadar Akif bizim hayatımızın içinde.Bütün mühim hadiselerimizin içinden geçti ve İstiklal Marşı'nı da işte tam da Milli Mücadelenin kaynadığı bir yerde yazdı. Ama 1923 bir dönüm noktası, Türkiye'de çok keskin bir ideolojik değişim yaşandı ve İslam şairi olarak Ankara'ya davet edilen Mehmet Akif'e ihtiyaç kalmadı. İhtiyaç kalmak bir tarafa tehlike olarak algılandı. Yani, Akif evinde otursa hiç dışarı çıkmasa vaktini öyle geçirse idi bile, O korkulan korkulacak birisiydi ve bu yüzden Akif bir süre geçici olarak Mısır'a gidip geldi. Sonra da çok sevdiği İstanbul’un bıraktı ve Mısır'da yaşadı. Yaşamaya mecbur edildi. O arada, İstiklal Marşı'nı değiştirmek için yarışma açıldı. Maarif Vekâleti ama bu neticelendiremedi. Çünkü İstiklal Marşı'nı değiştirmek milletin mutabakatını görmezden gelmek demektir. Bu önce fark edilmiyor ama işin içine girince görülüyor ki millet bu marşta mutabakat sağlamıştır.” dedi

img_6693.jpg

“İstiklal marşını değiştirmek için gelen şiirlerin hiç birininİstiklal Marşı'nın bir mısraı bile etmez” diye konuşan Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha sonra da Âkif bilhassa Kur'an tercümesi dolayısıyla baskılara maruz kaldı. 6 yıldan fazla uğraştıKur’an tercümesini yaptı.1932 teslim etmesi gerekiyordu. 1932 de ne oldu? Ezan Türkçe okunmaya başlandı. Kamet Türkçe okunmaya başlandı. Hatta bazı gayretkeş hocalar namaz sırasında namaz surelerinde Türkçe okudular. Âkif de bundan haberdar olduğu için haklı olarak tedirgin oldu. Ben şimdi bir tercümeyi gönderirsem mutlaka onu Kur’an yerine koyacaklar. Namazda okutacaklar çok haklı bir gerekçeyle tercümeyi teslim etmediği avansı iade etti Elmalılı Hamdi vasıtasıyla fakat devlet bu mealin peşini hiç bırakmadı. Mehmet Akif ölüm döşeğinde iken bile ondan meali almaya çalıştılar.”

Bir dönem Milli Mücadele için tüm varlığı ile mücadeleden eden Âkif’in neden değerinin bilinmediği ileilgili önemli bilgiler veren Doğan: Mehmet Âkif'in 1930'lu yıllarda Mısır'da bir siyah-beyaz fotoğrafın arkasına yazdığı; Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince / Günler şu heyûlâyı da er geç silecektir / Rahmetle anılmak… Ebediyet budur, amma / Sessiz yaşadım, kim, beni nerden bilecektir? Mısralarını hatırlatarak, Mehmet Âkif'in sessiz bir hayat yaşadığını, fakat büyük işler yaptığını söyledi.

Âkif’in büyük bir  tevazu sahibi olduğunu ve yaptığı büyük işler için hiç kimseden mükâfat beklemediğini belirten Doğan, "Tevazu insanları büyütür. Mehmet Âkif, Bir vazife ve ahlâk adamı olarak bunları yaptı. Ömrünün tamamını bu vasıflara sahip bir şahsiyet olarak tamamladı. Mehmet Akif vefat ettiğinde unutturulmuş “rejim muhalifi” bir şairdi. 27 Aralık'ta vefat etti. 28 Aralık'ta cenazesi eğer Beyazıt Camii avlusunda üniversite öğrencileri tarafından fark edilmeseydi sessizce uğurlanacaktı. 28 Aralık günü Ankara'dan valiliğe ve üniversite rektörlüğüne gelen “katılmayın, resmi tören yapmayın” talimatına rağmen Akif'in cenazesine gençler sahip çıktılar ve o büyük adamı şanına layık olduğu şekilde uğurladılar. “Büyük törenleri devlet yapıyor, biliyorsunuz. Âkif’in cenazesinde devletin yapmadığı şanına layık töreni Âsım'ın nesli yaptı ve Mehmet Akif'i onlar uğurladı." diye konuştu.

img_6646.jpg

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, Birlik olarak her zaman Mehmet Akif Ersoy'u hatırladıklarını ve topluma hatırlattıklarını söyledi.

Ersoy'un zor zamanların insanı olduğunu ifade eden Arıcan, şunları kaydetti: "Hayatı mücadeleyle geçen Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı yazarak bu büyük mücadelesini taçlandırmıştır. Ölüm yıl dönümünde Akif'i anmak kadar, onu anlamak da önemli. Nasıl bir fikriyatı ve zihniyeti vardı, mücadelesi neydi? Özellikle gençlerimize bunu anlatmamız gerekiyor. Kuran şairi, İslam şairi, İstiklal mücadelesinin önemli bir kahramanı olmasının yanında Mehmet Akif, bir sabır insanı, metanet insanı, mücadele insanı. Daha önemlisi bir umut insanı."

img_6605.jpg

Anma programının açılışında bir konuşma yapan Mamak Belediye Murat Köse, Akif’in ömrünü milletine adamış önemli bir şair ve münevver olduğunu söyledi. Konuşmasında, üniversite öğrenciliği yıllarında Tacettin Dergahı’na gelerek İslâm Şairini andıklarını belirten Köse, ülkemizde Âkif’in tanınması, hatırlanması ve istiklal marşını yazdığı bu mekanın yıkık, dökük iken günümüzdeki haline getirilmesi için TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın büyük mücadeleler verdiğini söyledi.

img_6569.jpg

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı da yaptığı konuşmada İstiklal Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un şiiri Altındağ sınırları içinde olan bu dergahta yazdığını söyledi.İstiklal Marşı'nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve onu bu çerçevede değerlendirmemiz gerekir diye konuşan Balcı, TYB şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın ve TYB’nin yıllardır burada Âkif’iyad ettiklerini ifade etti.

img_6592.jpg

img_6738.jpg

Konuşmalardan sonra Özel Çağrı Okulları öğrencilerinden oluşan koro, Mehmet Âkif Ersoy'un yazdığı İstiklâl Marşı'nı seslendirdi.

Anma programı  Hafız Mustafa Özyılmaz’ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ve katılımcıların hep birlikte dua okumaları ile son buldu.

img_6551.jpg

Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim