• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

D. Mehmet Doğan ve Musa Kâzım Arıcan Mehmet Âkif'i anlattılar

D. Mehmet Doğan ve Musa Kâzım Arıcan Mehmet Âkif'i anlattılar
TYB kurucu ve şeref başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Sultanbeyli Belediyesinin düzenlediği “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı Yılı” konulu söyleşide konuştular.

28 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen program belediyenin sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlandı.

İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Millî Marş olarak kabulünün 100. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen söyleşide konuşan D. Mehmet Doğan, “İstiklal Marşının manası bizim için hem büyük hem derindir.  İstiklal mücadelesi sırasında Milli Marş yazılması ihtiyacı oldu. Aslında böyle bir marş ihtiyacı hep var da o zamana kadar böyle bir marş ortaya çıkmamış. Ama bu mücadele devam ederken hem askeri hem halkı heyecana sevk edecek bir marş yazılması istenmiş. Bu maksatla da Maarif Vekâleti bir yarışma açmış. İstiklal Marşı yarışması 1920 yılının Ekim ayında açılıyor. Öyle bir şiire ihtiyaç var ki; hem o günü hem bu günü hem de yarına yönelik ümitlerimizi ayakta tutacak. İşte, Mehmet Âkif'in İstiklal Marşı böyle bir metin ve en mükemmeli yani daha fazlası olamazdı diye biliriz.” dedi.

İstiklal Marşında güçlü ifadelerin olduğunu belirten D. Mehmet Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü yarışmaya katılan 724 şiirden 6 tanesi seçilmiş. Bunların da maksadı gerçek manada karşılamadığı ifade etmediği görülmüş. O yüzden de Mehmet Akif'e başvurulmuş. Yani bu marşı ancak onun yazabileceği görüşü hakim. Akif de iki gün içinde İstiklal Marşımızı yazmış. Gerçekten bu marş bizim buradaki bin yıllık tarihimizin bir özeti. Onun üzerine bugün sürmekte olan mücadelenin nasıl bir mücadele olduğunu ifade eden hususlar var. Bir de, geleceği yönelik “doğacaktır sana vadettiği günler hakkın belki yarın, belki yarından da yakın” gibi geleceğe yönelik ümit ve iman telkin eden mısraları var. Milli marşımızın tamamına bakınca dört başı mamur bir marş olduğunu görüyoruz.”

Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan da yaptığı konuşmada, Âkif’in Milli Mücadele devam ederken İstiklal Marşını yazması zamanlama açısından çok önemli dedi.

Milletimize, kahraman askerimize cesaret ve azim vermesinin yanı sıra “biz kimiz, mücadelemizin anlamı nedir, düşmana karşı neden savaşmalıyız” gibi sorularının cevaplarını da marşımızda buluyoruz diye konuşan Musa Kâzım Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devam eden kargaşa ve karışıklıklarda imanını, inancını, azmini hiçbir zaman yitirmeyen Âkif, bir dava adamı olarak yazılarıyla, konuşmalarıyla Milli Mücadeleye destek vermiş bir mütefekkirimizdir. İstiklal Marşını mısra mısra okuduğumuzda çok önemli mesajlar verdiğini görüyoruz. Öncelikle çok güçlü bir tarih bilinci var; geçmişten bugüne bugünden yarına bir köprü kuruyor. Biz kimiz? Bu topraklar da neyin mücadelesini veriyoruz? Neden başarılı olmak zorundayız?  Milli Mücadeleyi kazanmak için neler yapmalıyız.? Bu ve benzeri soruların cevabı İstiklal Marşımızda görmek mümkündür.”

İstiklal Marşı'nın aynı zamanda mazlum milletlere de direnişleri için yol gösteren sembol değerlerden olduğunu belirten Musa Kâzım Arıcan, “Türk Milleti emperyalizme karşı tüm zorluklara ve yokluklara rağmen korkusuzca direndi ve şanlı bir mücadeleyi kazandı. Bu direniş bağımsızlık mücadelesi veren tüm mazlum milletlere de ilham kaynağı olmuştur.” diye konuştu.

Bu haber toplam 319 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim