• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Doç. Dr. Ali Murat Kırık: Casus yazılım Pegasus skandalında görünmeyen detay!

Doç. Dr. Ali Murat Kırık: Casus yazılım Pegasus skandalında görünmeyen detay!
Tüm dünya Pegasus’u konuşuyor! Neden mi? Pegasus, İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen kurbanın akıllı telefonu aracılığıyla gizlice bilgi toplamak için tasarlanmış gelişmiş bir mobil casus yazılımdır.

Bulaşma yöntemleri arasında kimlik avı hırsızlığı, diğer bir ismiyle oltalama saldırısı (kurban bir metin/iMessage/WhatsApp mesajında bulunan kötü amaçlı bir bağlantıyı açar) ve sıfır tıklama (kurbanın herhangi bir etkileşimi olmadan kurbanın akıllı telefonunun güvenliği ihlal edilir) bulunur. Temel işlevleri arasında cihazdan fotoğrafları, kayıtları, konum kayıtlarını, iletişimleri, şifreleri, arama günlüklerini ve sosyal medya gönderilerini çıkarma yeteneğinin yanı sıra gerçek zamanlı gözetim için akıllı telefonun kameralarını ve mikrofonlarını etkinleştirme yeteneği de yer almaktadır.

 

Pegasus neden gündemin birinci maddesi?

 

17 büyük uluslararası haber kuruluşu tarafından geçtiğimiz pazar günü yayınlanan derinlemesine bir araştırma, savaş halindeki İsrail siber firması NSO Group'un tüm dünya genelinde yüzlerce gazeteciyi, aktivisti ve politikacıyı dinlemek ve takip etmek için geliştirilen Pegasus isimli yazılımı sattığını iddia ediyor. Raporda yer alan 50 bin telefon numarası üzerinde yapılan analiz neticesinde Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetleri tarafından hedeflenen kişilerin seçildiği ortaya kondu.

Bu haber toplam 174 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim