• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Doç. Dr. İsmail Şahin: Libya’nın doğusu yüzünü Türkiye’ye dönmeli

Doç. Dr. İsmail Şahin: Libya’nın doğusu yüzünü Türkiye’ye dönmeli
Türkiye ile Libya arasında Kasım 2019’da imzalanan ve Birleşmiş Milletler’de tescil edilen deniz yetki sınırlarına ilişkin anlaşma, Doğu Akdeniz’deki dengeleri Türkiye lehine çevirmişti.

Bu tarihten sonra Mısır, Yunanistan, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ( BAE) ve Rusya, Libyalı General Halife Hafter’e verdikleri desteği artırarak Libya’nın meşru hükümetini devirmeye çalışmışlardı. Ancak beklenilen olmadı. Türkiye’nin askeri desteğiyle tüm planlar altüst oldu. Hafter’in Trablus kuşatması kırıldı ve onu destekleyen tüm güçlerin karizması çizildi.

Ankara’nın Libya hükümetiyle yaptığı anlaşmalar ve kurduğu ilişki, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerinin güvenliği açısından son derece önemli. Bu nedenle Türkiye, zor zamanda çok büyük bir iş başardı.

Türkiye’nin Libya’da büyüyen varlığının Mısır ve Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeyi rahatsız ettiği çok açık. Fakat kurdukları koalisyonun başarısızlığı da ortada. Türkiye’nin Libya’dan tası tarağı toplayıp geri dönmesi, mevcut konjonktür içerisinde pek olası bir durum değil. Böyle bir seçeneğin hayata geçmesi için Libya’nın normalleşmesi ve istikrara kavuşması gerekiyor. Bir de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerine halel getirmeyecek hukuki teminatlar verilmeli.

Bu zaviyeden bakıldığında Türkiye karşıtlığıyla bilinen Libya’nın doğusunda yer alan Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’yle iyi ilişkiler kurması ve bu bağlamda Libya hükümetiyle yapılan anlaşmaları tanıması, iyi bir başlangıç olabilir.

Geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in yakın bir gelecekte Türkiye’yle ilişkileri onarmak üzere Ankara’yı ziyaret edeceğini ifade etmesi, hem Libya hem de bölgesel ilişkiler bakımından ziyadesiyle önem arz ediyor. Bir defa bu ziyaretin Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine hızlandırıcı bir etki yapacağı, şimdiden bellidir.

Bu haber toplam 219 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim