• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Doç. Dr. İsmail Şahin: Ortadoğu’da ahlaki öfkeler ve jeopolitik kaygılar

Doç. Dr. İsmail Şahin: Ortadoğu’da ahlaki öfkeler ve jeopolitik kaygılar
Son günlerde Ortadoğu’da yeni bir diplomatik hareketlilik yaşanıyor.

 Türkiye, Rusya ve İran kendi aralarındaki anlaşmazlıklara rağmen Amerikan siyasetine karşı pozisyonlarını korumaya çalışıyorlar. Üç liderin Tahran Zirvesi’nde, ABD’ye “Suriye’den çekilme” çağrısında bulunması, bu duruma işaret ediyor.

Fakat üç lider, ABD’nin çekilmesiyle ortaya çıkacak boşluğun nasıl doldurulacağı konusunda henüz anlaşmış değil. Üç ülke de Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyor. Buna şüphe yok. Rusya ve İran’ın Esad rejimini ayakta tutmaya çalıştığı da ortada. Bu çerçevede Tahran ve Moskova, ABD’den doğacak boşluğun rejim güçleriyle doldurulmasına taraftar.

Her iki ülke, ABD’nin desteğiyle PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG üzerinden oluşturulmaya çalışılan yapının dağıtılması ve önlenmesi karşılığında, Türkiye’den bu politikaya destek vermelerini talep ediyor.

Diğer taraftan Rusya ve Çin’in Ortadoğu’da daha fazla görünür olduğu bir dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile gergin ilişkileri bulunan ABD Başkanı Joe Biden’ın, “Ortadoğu’da Rusya ve Çin’e dolduracak boşluk bırakmayacağız” stratejisiyle, yüzünü yeniden Ortadoğu’ya döndüğü görülüyor.

Biden’ın, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun Yemen’e yönelik operasyonlarına verilen destekleri durdurması, İran politikasında yumuşamaya yönelmesi ve Arap liderlerle arasına ciddi mesafeler koyması, Suudi Arabistan ve BAE gibi tarihi ortaklarının, Rusya ve Çin’le daha yakın ilişkiler kurmalarına yol açmıştı. Nihayetinde ABD’nin Ortadoğu’daki Arap ortakları, Rusya’ya yönelik yaptırımlara destek vermeyerek Washington’a karşı tavırlarını bir üst seviyeye taşımaktan çekinmediler.

Bu haber toplam 114 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim