• İstanbul 23 °C
  • Ankara 16 °C

Doğu ve Batı Kültürlerine Giriş 3-Temel Güney Kore Kültürü

Doğu ve Batı Kültürlerine Giriş 3-Temel Güney Kore Kültürü
20. yüzyıldan önce Kore edebiyatı, Klasik Çin edebiyatından etkilenmiştir. Çin kaligrafisi de Koreliler tarafından bin yılı aşkın bir süredir Kore edebiyatında yaygın bir şekilde kullanılmıştır.

Modern edebiyat genellikle, Joseon Hanedanlığının dördüncü imparatoru Büyük Kral Sejong (세종대왕) tarafından Hunminjeongeum’da (훈민정음) yaratılan Hangul’un (한글) gelişimiyle bağlantılıdır. Bu hamle başlangıçta okuryazarlığın baskın bilim-resmi sınıfı olan Yangban’dan (양반) kadınlar da dahil olmak üzere sıradan insanlara yayılmasına yardımcı olmak için yapıldı. Hangul’un yaratılmasından önce, okunan ortak metin Çince karakterler olan Hanja idi; sadece varlıklı ailelerden eğitim almaya gücü yetenler onu öğrenebildi. Ayrıca diğer dillerde olduğu gibi Hanja da Korece’de konuşulan kelimelerin tüm anlamlarını yakalayamadı, bu nedenle vatandaşların ne söylemeye çalıştığını deşifre etmek zordu. Ancak Hangul, Kore edebiyatında ancak 19. yüzyılın ikinci yarısında baskın bir konuma ulaştı ve bu da Kore edebiyatında büyük bir büyüme ile sonuçlandı.

Modern şiirde, özellikle 20. yüzyılın başlarında Ezra Pound ve T. S. Eliot gibi erken dönem Amerikan modernlerinin çevirilerinde imgeci ve modern şiir yöntemlerini tanıtma girişimleri oldu. Erken Cumhuriyet döneminde vatansever çalışmalar çok başarılıydı.

1970’lerden itibaren lirik şiir hâkim oldu. Şiir, hem yayınlanan eser sayısı hem de sıradan yazılar açısından çağdaş Güney Kore’de oldukça popülerdir.

Güney Kore’de 10 ana gazete ve 4 ana yayıncı vardır. İlk üç günlük gazete Chosun Ilbo, Joongang Ilbo ve Donga Ilbo’dur. Hankyoreh sol eğilimli bir gazetedir. KBS, MBC, SBS ve YTN ana TV kanallarıdır. Ayrıca öğrenci ve yetişkin eğitimi için EBS bulunmaktadır.

Güney Kore’de ayrıca çeşitli gazete ve dergi yayınları bulunmaktadır. En popüler olanlardan biri, Kore günlük gazetesi The Chosun Ilbo’nun çevrimiçi sunumudur. Diğer dergiler K Scene Magazine, JoongAng Daily, Korea Post, Korea Times, Yonhap Haber Ajansı, OhmyNews International’dır. The Korea Herald ve PRKorea Times, dünyanın her yerinden canlı hikâyeler sunan, yabancılar için İngilizce gazetelerdir.

Ana gazeteler Korece ve/veya İngilizce olarak çevrimiçi içerik sunsa da yalnızca çevrimiçi olan birkaç yayın vardır. Çeşitli çevrimiçi yayınlar Digital Chosunilbo, Seoul Times, Kore Hükümeti Ana Sayfası ve birkaç dilde Kore haberleri sağlayan çevrimiçi bir hizmet olan Donga.com’dur. OhmyNews, Oh Yeon Ho tarafından 2000 yılında sıradan insanların telefon veya e-posta yoluyla rapor verebilmeleri ve gönüllü ve profesyonel editörler tarafından düzenlenen hikâyeler hakkındaki birçok görüşlerini alabilmeleri amacıyla kurulmuş bir Kore web sitesidir.

Güney Kore, neredeyse bin yıldır Çin’in yanı sıra çeşitli komşu Asya ülkelerinden daha az ölçüde önemli ölçüde etkilenmiştir. Son yıllarda çoğunlukla gıda olmak üzere Batı dünyasının bir miktar etkisi oldu. Bu, insanların yeme alışkanlıklarını da değiştirdi; artık birçok insan geleneksel Kore yemeklerine ek olarak Batı ve diğer Asya yemeklerini de yiyor. Pizza, Güney Koreliler arasında en sevilen yabancı yiyeceklerden biridir, hamburger, kızarmış tavuk, kahve ve dondurma da Güney Kore’de oldukça popülerdir. Çay oldukça popüler bir geleneksel içecek olmaya devam eder.

Japon pop kültürü, Güney Kore’de (etkin bir şekilde olmasa da) uydu televizyon kanalları ve gençlik kültürü filmleri ve dergileri yoluyla Kore’ye ulaşması onlarca yıldır yasaklandı. 2000 yılında, Güney Koreli gençler manga okuyor, Japon rock ve rap dinliyorlardı ve Kore’deki moda, Harajuku ve Roppongi’deki Japon sokak modası trendleriyle benzerlikler taşıyordu. Japon pop kültürü ithalatı üzerindeki yasak 2000 yılında kaldırıldı.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/dogu-ve-bati-kulturlerine-giris-3-temel-guney-kore-kulturu-h48180.html

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim