• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Dr. Fatih Çınar: Sufilere göre tövbe kapısı…

Dr. Fatih Çınar: Sufilere göre tövbe kapısı…

Sâlik, ihlâs ve amel bütünlüğü içerisinde ilâhî rızaya ulaşmayı amaçlayan ve bu amacına ulaşmak için nefis, şeytan, dünya ve şeytanlaşmış insanlar gibi engelleri aşmayı hedeflemiş kimse olarak tanımlanmıştır.1 Sâlik, rızâ-yı ilâhîye ulaşabilmek için manevî bir yolculukla bahsedilen engelleri aşmayı hedefleyen kimsedir ki onun bu yolculuğuna seyr ü sülûk denilmektedir.2

Bu yolculuğa açılan kapı ise kişinin gidişatındaki hataları fark edip hayatını Rabbinin standartlarına endeksleyerek yaşaması gerektiği şuuruyla Rabbine yönelmesi yani aslına dönmesi anlamına gelen tövbe kapısıdır.3 Kur’ân-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Hepiniz Allah’a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz”4 âyetiyle bütün iman sahipleri genel bir tövbeye davet edilmiştir.

Tövbeye davet

Allah Teâlâ, özellikle günaha düşen ve Rablerinin rahmetinden ümidini kesenlere “De ki: ‘Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım, Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir”5 uyarısıyla kulluk bilinçlerini tazelemeleri ve Rablerinin rızasına endeksli bir hayata samimiyetle dönmeleri konusunda kullarına yol göstermiştir.6

Yüce Mevla, bu ve benzeri uyarılarıyla7 kişiyi seyr ü sülûke manen hazır hale getirecek, bir başka ifadeyle onu ilâhî sevgiye ulaştıracak anahtarın tövbe olduğunu telkin etmiştir. Kişide değişimin başlangıç noktasını tövbe teşkil etmektedir.8 Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem’in; “Pişmanlık tövbedir”9 hadîs-i şerîfi, bu noktada bize ışık tutucu bir ifadedir. Bu yönlendirmeleriyle Peygamberimiz günahın rûhun kiri, tövbenin ise rûhun cilası olduğu hakikatini dile getirmişlerdir.

Devamı: https://irfandunyamiz.com/sufilere-gore-tovbe-kapisi-dr-fatih-cinar/

Bu haber toplam 413 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim